Светият синод се очаква да заседава в началото на декември и да обсъди въпроса за спора между Украинската и Руската православна църква, съобщи Старозагорският митрополит Киприан и председател на комисията към Светия синод, която се занимава с проблема. По думите му документите, които трябва да се прегледат, са много и това ще отнеме доста време.

Документите, които трябва да прегледа комисията са на повече от 300 години, каза вчера иконом Николай Георгиев - началник на Отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод.

"Обсъждат се тези важни въпроси, когато има готовност, ще бъде оповестено. Моето мнение е мнението на Светия синод и много бих желал да завърши всичко в мир и добра воля", каза патриарх Неофит, цитиран от БТА.

"Това е трудно решение и Светият синод трябва да излезе със становище, каквото той определи, това ще е", добави митрополит Киприан.

"Ние нямаме срокове, всеки в своето съзнание има своето мнение. Обаче ние в Светия синод влизаме с различни мнения и излизаме с едно общо, което е решението на Светия синод. Моето мнение е, че въпросът е много сложен, във връзка с това се получи дълбоко разделение и сега 300 милиона православни няма да могат да застанат и да служат заедно и да бъдем на една света литургия, заедно Московска и Вселенска патриаршия. Това е трагичният момент", коментира Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Според него няма основание да има разделение в българската православна църква. "Това е проблем между две други църкви. БПЦ е малка църква и тя ще съобрази общото мнение на вселенското православие", каза още той.

Преди месец митрополит Йоан, Ловчанският митрополит Гавриил и Видинският Даниил обявиха, че Вселенски събор трябва да реши статута на Украинската православна църква. Светият синод на БПЦ обаче тогава отхвърли това предложение.

Патриарх Неофит и част от митрополитите днес са в Троянския манастир (на снимката), където бяха отбелязани шест години от кончината на българския патриарх и Софийски митрополит Максим.