Митнически служители от Главна дирекция "Митническо разузнаване и разследване" (ГД МРР) откриха нелегален казан за варене на ракия и иззеха над 1 тон незаконно изварена ракия при проверка в селище край Варна, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Проверката е извършена на 17 ноември 2019 г. по оперативна информация за незаконно изваряване на етилов алкохол. В постройка митничари откриват съоръжение за дестилиране на етилов алкохол в работен режим.

Снимка: Агенция "Митници"

А в съседна постройка в същия имот са намерени пластмасови бидони, съдържащи общо 1100 литра етилов алкохол с характеристики на ракия.

Снимка: Агенция "Митници"

За открития етилов алкохол не са представени никакви документи за платен или обезпечен акциз по Закона за акцизите и данъчните складове.

Части от нерегистрираното съоръжение за дестилиране и нелегалният етилов алкохол са иззети. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда под надзора на Районна прокуратура - Варна.

Общо 2094 литра нелегален етилов алкохол - ракия и три нерегистрирани съоръжения за изваряване на етилов алкохол, са иззети от служителите на ГД МРР при извършените проверки на територията на Териториална Дирекция "Северна морска" през последните три месеца, при засиления митнически контрол от началото на активния сезон за изваряване на домашна ракия, уточниха от Митниците.