Голяма пратка хероин беше спряна на влизане в България през Пристанище Варна - Запад. След акцията с участието на прокуратурата, ГДБОП и Агенция "Митници" в ареста за над 400-те килограма дрога са собственик на шуменска фирма и служител в митническия пункт в Търговище.


На 7 февруари у нас пристигнал контейнеровоз от Дубай. На борда имало 4 контейнера с по 400 битумни ролки от иранска фирма с крайна дестинация България. Получател била шуменска фирма без особена дейност.

Разминаване в маркировките на товара накарало митничарите да направят щателна проверка с рентген и обучено куче. След нея станало ясно, че 71 от ролките са с прецизно направени тайници. Вътре били открити 487 пакета с кафяво прахообразно вещество - 401,468 кг хероин.

По цени на разследването, говорим за пратка за между 26 млн. и 36 млн. лв., а пазарните цени са поне двойно или тройно по-високи, стана ясно на брифинга днес.

Според събраните до момента данни, в наркотрафика са били ангажирани 35-годишният собственик на шуменската фирма и служител в митническия пункт в Търговище. И двамата са в ареста, грозят ги присъди от по над 10 г. затвор.

Количеството дрога е огромно и вероятно не е предназначено за българския пазар, продължава работата по установяване на крайната дестинация, обясниха разследващите.

Окръжна прокуратура-Варна привлече към наказателна отговорност за пренасяне в съучастие през границата на страната високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително двама мъже (на 35 години и на 45 години). Предмет на контрабандата е хероин с общо тегло от 401,468 кг. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева. Това съобщиха от прокуратурата за случая.

Незабавно по случая е започнало досъдебно производство за контрабанда на високорисково наркотично вещество, като за установяване авторите на деянието в оперативно-издирвателните дейности са включени служители при сектор "Борба с организираната престъпност" - Варна.

С тяхна помощ са събрани доказателства, че в извършването на деянието са участвали собственика на дружеството вносител на стоката (35 г.) и служител от митничически пункт (45 г.). При проведена специализирана полицейска операция двамата извършители са задържани.