Минен ловец "Цибър" от състава на българските Военноморски сили отплава за поредно участие във Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО. Церемонията по изпращането на екипажа, с командир капитан III ранг Лъчезар Иванов, се проведе днес в Пункт за базиране Варна, съобщиха от Министерството на отбраната.

Корабите от състава на групата ще посетят градовете Варна и Констанца (в периода от 22 до 25 февруари), а от 1 до 8 март ще участват в противоминното учение "Посейдон - 2019". То ще се проведе в пристанище Констанца и морските пространства на Румъния.

Целта на учението е да се затвърди нивото на оперативна съвместимост и подготовката на личния състав при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО по време на плаване в състава на многонационални съединения.

През следващите три седмици Втората постоянна група противоминни кораби на НАТО, част от която ще бъде и минният ловец "Цибър" - с 45 военни екипаж, ще оперира в акваторията на Черно море.

"По този начин се демонстрира съпричастността на Алианса към всяка една страна. Така че, това не е нещо извънредно. Не е продиктувано от някаква военна или политическа необходимост", заяви контраадмирал Митко Петев - командир на ВМС на България, пред bTV.

Освен "Цибър", в момента в състава на групата влизат кораби от Германия, Испания, Турция и Румъния.

"Групата с най-висока готовност от силите за отговор на НАТО. Стандартите за работа в тази група са изключително високи, но те не са непознати за вас", допълни Петев.

Групата на НАТО ще участва в учението на българо-румънските противоминни сили "Посейдон".

"Ще бъдат отработени различни сериали на море. Отразяване на асиметрични атаки и противоминни действия в зададен район", каза кап. III ранг Лъчезар Иванов - командир на минен ловец "Цибър".