Над 300 жители на 7 села излязоха на протест, за да кажат "Стоп на кариерите в Белащица". Шествието тръгна в 12 часа от центъра на пловдивското село Белащица по маршрут, пресичащ селата Белащица и Браниполе, до кръговото кръстовище на околовръстния път на Пловдив и Кукленско шосе. В мирния поход се включиха жителите на Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково, Куклен, Гълъбово и Цар Калоян, за които прахът, шумът и взривовете са ежедневие. Това е трети поред протест на жителите от региона, само месец след предходната масова проява, която се състоя в деня на Съединението.

"10 хиляди души са заложник на двете каменни кариери, които се експлоатират от 50-60 г. Те са само на 800 м от населените места и едва на 12 км от центъра на Пловдив. Зам. кметът на областния град Розалин Петков призна, че кариерите са основен виновник за замърсяването в района", коментира Юлия Бочева, представител на протестиращите. Хората за пореден път бяха категорични, че искат прекратяване на концесията след изтичане на договорите съответно през 2021 и 2023 г. Те са твърдо против продължаване на работата в района, каквито намерения обяви концесионерът "Холсим". От фирмата искат увеличаване на площта с 50 дка за още 25 г., а процеудрата за разрешения тече в момента. Апетити в района има и от нов инвеститор, който желае да започне проучване за подземни богатства в площите "Сантала" и "Сантала-2" в землищата на с. Белащица, общ. Родопи и с. Гълъбово, общ. Куклен. Размерите на засегнатите планински територии са огромни - повече от 53 хектара. Унищожени са стотици декара млади гори и е деформиран ландшафтът на планинските склонове на Родопа планина. Истинска екокатастрофа обаче грози региона, ако се продължи с разширяване на териториите на кариерите или разкриването на нови в непосредствена близост. Четири водоизточника са в близост до кариерата на "Холсим". Дейностите свързани при добиване на подземни богатства могат да доведат до рязко спадане на подпочвените води, до нарушаване функционирането на изградени помпени станции и намаляване дебита на помпените машини за питейна вода.

Междувременно на протеста в събота се появи представител на една от фирмите, които иска разрешение за добив в района. "Още в понеделник ще оттегля инвестиционното намерение за нова кариера над Белащица", обеща Илиян Филипов, собственик на ПИМК. Той обясни, че е започнал процедурата, за да предотврати опитът на "Холсим" да получи нова концесия.

На 12 октомври на място се очакват министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на околната среда Нено Димов, за да обсъдят проблема с местните хора, както и бъдещата рекултивация на терена.

"Ако компетентните органи не се съобразят с исканията ни за спиране на дейност и да не се разреши такава за нови 50 дка, ще организираме хората от седемте села и ще ги докараме в София. Те чакат само сигнал. Тогава ще спретнем такъв протест, който не може да си представят. Защото не може повече властимащите да не се съобразяват с исканията на хората, които искат само чиста природа и спокоен живот", категоричен е Емил Георгиев от "Екогласност". На протеста той показа карта, според която фирмата извършва дейност извън договорените площи.

За казуса вече са сезирани министърът на енергетиката Теменужка Петкова, екоминистърът Нено Димов, здравният министър Кирил Ананиев, социалният министър Бисер Петков, земеделският министър Румен Порожанов и шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов. Те се надяват ресорните институции да вземат бързо и адекватно решение по проблема. Местните обаче са убедени, че без намесата на премиера Бойко Борисов, казусът няма да бъде решен.