Министерството на здравеопазването/МЗ/ отворя отново нощните заведения, които преди дни бяха затворени за посещение на закрито. Това съобщи на брифинг пред Министерство на здравеопазването зам.-министър Жени Начева днес.

В здравното министерство се е състояла среща днес с представители на бранша по тяхна инициатива, на която са настоявали за отваряне на нощните заведения. Двете страни са се споразумели да бъде разрешено функционирането на нощните заведения при заетост на местата на открито и на закрито не повече от един човек на кв. м при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки за дезинфекция и дистанция, каза Начева. По думите й от браншовата асоциация, съвместно с министерството, са подготвени указания за тези мерки, които ще бъдат публикувани на сайта на министерството.

Груповите събития като сватби, кръщенета и семейни събирания също са разрешени при спазване на утвърдените от министъра противоепидемични мерки - дистанция от 1,5 м и правилата за дезинфекция.

При настъпване на промяна в показателите и ситуацията в страната, всички следващи промени при необходимост ще се правят при условие и съгласуване съвместно с браншовата асоциация и нейни представители, съобщи Жени Начева.

От бранша аргументираха искането си за отваряне на заведенията с това, че над 80 хил. души персонал са изгубили работата си за три месеца и половина. След това са работили три месеца и после отново са били затворени за неопределен срок, каза Ричард Алигбегов от асоциацията. Затова от бранша са изготвили противоепидемични правила, които да осигуряват безопасното посещаване на нощните заведения.