Това показват резултатите от проверките на Регионалните здравни инспекции във всички 28 области на страната, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

17 000 от тези пациенти са избрали екип, а 7000 - конкретен лекар. Най-голяма част от хората, които са се възползвали от услугата – близо 13 хиляди, са пациентите в столицата. Сред другите области, в които има по-голямо търсене на услугата отново са университетските центрове като София, Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен, където се съсредоточени най-много болници.

Таванът за избора на екип, въведен от Министерство на здравеопазването в края на май т.г. е 900 лева. Плащането му възникна с идеята да се спре даването на пари "под масата" на лекарите.

Здравните инспектори са установили, че в над 240 лечебни заведения нито един пациент не е упражнил правото си да избере екип или лекар.

В същото време най-често от услугата са се възползвали бременни жени, сочат още резултатите от проверките. При близо 13% от ражданията пациентките са избирали лекар или екип. В някои столични болници обаче 30 % от бъдещите майки са предпочели да си платят, за да бъдат изродени от определен лекар или екип.

Сред другите дейности, при които се наблюдава по-чест избор на екип попадат онкологичните, гинекологични и урологични операции, сърдечносъдовите, очните и ортопедичните интервенции.

В едно единствено лечебно заведение изборът на екип е настъпил при почти 80% от пациентите, това е Университетската болница по ендокринология в София „Акад. Иван Пенчев”.

От Министерство на здравеопазването отбелязват, че първоначалните наблюдения показват, че болниците не злоупотребяват с избора на екип. Единици са лечебните заведения, в които тя е извършена при по-голям процент от преминалите пациенти, което буди съмнения за известни нередности. При всички тях ще се извърши допълнителна проверка и при установени нарушения ще се наложат съответните санкции.

Преди дни министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов коментира, че ако станат прекалено много изборите на екип, когато са нереални процентите на избор на екип, "най-простата мярка ще бъде да отида при директора на съответната болница и да му скръцна със зъби”.

Проверките бяха започнати, след като в София в рамките на два месеца починаха три родилки. Роднините на едната от тях - 19-годишната Деяна Георгиева обвиниха лекарите от АГ "Шейново", че са настоявали момичето да плати за избор на екип.

Парламентарната здравна комисия пък предложи да няма избор на екип в болниците за родилки и деца до 1-годишна възраст. Целта е да се намалят жалбите на пациенти, че са били пренебрегнати или зле обслужени, защото не са си платили.