Военният министър Георги Панайотов направи видеобръщение към военнослужещите от Българската армия, в което ги призова да преодолеят предубежденията си и да се ваксинират срещу коронавирусна инфекция.

"Уважаеми генерали и адмирали, офицери, сержанти и старшини, курсанти, войници и матроси цивилни служители, обръщам се към вас не само в качеството си на министър, но също така и като гражданин, който вярва, че в тази усложнена епидемиологична обстановка и при безпрецедентна световна здравна криза, повече от всякога българската армия е нужна на народа си", заяви Панайотов.

Той припомни, че във време на изпитания българската армия винаги е била щит пред хората - и когато е воювала, и при помощ на населението по време на хуманитарни кризи и при аварии.

"В битката с COVID-19 този път на първа линия на фронта са българските медици, които се борят с вируса заради нас. С този вирус трябва да се води непоколебима борба, а ваксините на този етап са единственият начин за защита", убеждава войската министърът.

"Сега е моментът и Българската армия да послужи за пример на обществото, какъвто винаги е била, като избере да подкрепи ваксинацията в България", казва още Георги Панайотов.

Той зове военните, че единственото разумно поведение е да се възползваме всички "от достиженията на медицината и науката".

"Бих искал да съм сигурен, че никой от нас не би допуснал част от населението да падне жертва на пандемията", заявява още военният министър.

Той припомня, че още в началото на новата българска държава е значителен приносът на българската войска в битките за овладяване на не една пандемия. Панайотов дава за пример действията на военните командвания срещу разпространението на тиф и дифтерит през Първата световна война. 

Припомня и за епидемията от едра шарка тогава, когато на всяка територия, където е била българската армия, населението е било ваксинирано, а през 1928 г. България е сред първите страни в Европа, които ликвидират заразата. Министърът на отбраната изрежда примери и за първите ваксини срещу дифтерит, както и с въвеждането на ваксинацията срещу туберкулоза, като изтъква, че винаги страната ни е сред първите.

"Благодарение на ваксините са изкоренени редица общественоопасни заболявания, които са били бич за човечеството през всичките векове досега. Това остава единственият начин, познат на човека да се предпази", категоричен е Панайотов.

Признава също така, че и тогава, както сега,  е имало скептицизъм и подозрителност, но въпреки това България е била държава, която "показва на света, че се справя със здравните кризи, уповавайки се на науката и развитието на медицината".

Министърът на отбраната не отминава факта, че няма 100% гаранция, че човек няма да се разболее и с ваксина, но също така съобщава фактите - в момента от хоспитализираните пациенти с коронавирус във ВМА 97% са неваксинирани. няма сто процента ефикасност и защита

А според данни на Министерство на здравеопазването близо 92% от новозаразените са неваксинирани.

На този фон военният министър прави сравнението с ЕС, където 75% от пълнолетните европейци са вече ваксинирани.

"Ето защо ви призовавам да преодолеете предубежденията и притесненията, и да се ваксинирате. С ясното съзнание, че е въпрос на личен избор, разчитам, че ще се ваксинирате, за да защитите вашето здраве на близките ви хора и семейства, и на обществото като цяло", завършва с апел обръщението си министърът на отбраната Георги Панайотов.