Моето заминаване в САЩ никога не е било бягство от България. Живял съм на много места по света, но връзката ми с България никога не е прекъсвана. Това обяви министърът на културата Атанас Атанасов, който представи екипа и приоритетите в работата си на среща с медиите.

Преди да влезе в галерия "Средец", където се провежда срещата с журналистите, Атанас Атанасов даде зеления си сертификат за проверка на входа.

"Това, на което ще разчитам, е заразното добро, здравия разум, както и на силата на всеки един от нас да превъзмогне собственото си его в името на общата кауза", добави Атанасов.

В срещата, освен министър Атанасов, участват зам.-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов.

"Вярвам, че с такава енергия ще можем да променим контекста, който за съжаление в момента е мрачен, завия още Атанасов. - Процесът няма да е лек и ще изисква смяна на гледни точки."

Атанасов представи три основни приоритета в работата на Министерството на културата.

"Това са достъпът до култура, качественият културен обмен на международно ниво и опазването и използването на нашето богато културно наследство", посочи министърът.

Атанасов съобщи, че вече повече от месец общува активно със зам.-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов и е благодарен, че именно с тях ще работи за "една истинска промяна".

Бойко Кадинов е категоричен, че сектор "Култура" трябва да бъде укрепен.

"Ще воювам много, разчитам и на колегите, за да можем независимо от трудните времена да ангажираме експерти, които да работят. Искаме да превърнем културното ни наследство от място, на което гледаме като на гардероб с нафталин в средство на съвременна културна индустрия", каза той.

По думите му се търси и ресурс за решаване на проблема с операта в Русе.

"Започнахме да изготвяме програма, която да бъде защитена и не само да режем лентички и да правим хората щастливи, но и секторът да започне да произвежда пари", добави Кадинов.

"В момента тече юридически анализ на казуса", обяви министърът на културата Атанас Атанасов по повод отнемането на офисите на партия ГЕРБ в административната сграда на НДК.

"В момента, в който нещата са изяснени, ще процедираме по закон", добави Атанасов.

През декември 2021 г. служебният министър на културата проф. Велислав Минеков предаде писмо за освобождаване на етажите от партията.

От ГЕРБ обясниха, че имат договор с областния управител, а не с Министерството на културата и смятат, че напълно законно обитават тези два етажа.

"Ще търсим начини - и тази, и следващата година, как, от една страна, да подкрепим огромната мрежа от читалища, така че да имат своята стабилност и сигурност, и същевременно - да им помагаме да развиват своята дейност", коментира новият заместник-министър на културата Юрий Вълковски.

"Нека да не се лъжем, както има страшно много активни читалища, има и такива, които са "спящи клетки на Ал Кайда", добави той.

"Това са структури, които съществуват и, ако ние им помогнем, могат да се активизират и да свършат много голяма работа. Някои от тях съществуват в едно вегетативно състояние. Мисля, че това са по-малката част от читалищата", добави той.

По думите на Вълковски читалищата са единствената културна инфраструктура, която покрива цялата страна, има един огромен ресурс, който МК мисли как да развива.

"Може ли да ползваме опит от бизнеса включително бизнес мислене, така че да постигаме социални и културни цели? Можем ли да помагаме на културните организации да са по бизнес-ориентирани, без това да означава, че те са комерсиализират непременно? Можем ли да ги направим устойчиви така, че те да не разчитат само на държавна субсидия, която задължително трябва да има за читалищата?", попита заместник-министърът.