Всички европейски страни ще стартират присъствено учебната година. Следващата година ще е трудна за всички ни, но трябва да намерим формулата - да сме предпазливи, но и да живеем нормално. Това коментира министърът на образованието Красимир Вълчев в пред Нова тв. Той призна, че най-трудно ще е за първокласниците, които трябва да придобиват базови умения.

За следващата учебна година от министерството са се спрели на стратегията на превключването - когато има болни, класът или училището веднага ще преминава във варианта на обучение в електронна среда.

Министър Вълчев коментира, че в един клас няма как да бъдат разделени децата и да бъдат накарани да носят по цял ден маски, но могат да бъдат разделени класовете.

"Ако едно дете е болно или е застрашено здравето на голяма група деца, преди излизахме в грипна ваканция. Това беше чиста загуба на време. Вече до 30 дни ще има възможност за обучение в електронна среда", обясни министърът.

Децата с хронични проблеми ще учат вкъщи.

"Деца, които имат компрометирана имунна система, ако е болно детето, си учи вкъщи заедно с класа, а за това ще е нужна подкрепата на учителите. С промени в Закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата. Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда - в такава среда детето присъства в класната стая чрез електронно устройство", обясни министърът.

"Възможен е компромис при деца със заболявания. Само по медицински причини някои деца могат да си останат вкъщи и ще има компенсация с дистанционно обучение. Ще се изисква медицинска бележка за по-трайно отсъствие. Коментира се и темата за семейства, в които се живее с възрастни баба и дядо. Организационните мерки ще бъдат препоръчителни. Ние ще дадем отворен списък препоръки", посочи той.

Вълчев уточни, че това, към което трябва да се стремим, е учениците да стоят колкото се може по-малко време в коридорите. Ще се настоява и за носене на маски извън класните стаи.

"Носенето на маски в коридорите е предпоставка да не се затваря цялото училище. Епидемиологът ще следи епидемичната обстановка. В началото на всеки час ще има 10-минутна беседа с децата за препоръките", обясни още министърът на образованието.

Според Вълчев учителите са се справили добре с дистанционното обучение. Той смята, че е имало взаимопомощ между колегите. Има усилия да се обезпечават учителите. Предвижда се подпомагането на 30 лв. и 16% увеличение на възнагражденията. "При болен ученик в един клас, съответният клас се карантинира", разкри Вълчев.

А относно университетите - при тях има повече възможност за гъвкавост. Очаква се вузовете да правят т.нар. "превключване" на дистанционно обучение, но учебната година се очаква да започне присъствено.

Относно политическото напрежение Красимир Вълчев заяви, че уважава протеста на младите, но те трябва да са внимателни кой застава зад демонстрациите.

"Факт е, че тези протести се смесиха - от една страна желанието на младите да живеят в един по-добър свят, но това няма как да стане с пошли средства - ако издигаш бесилки. От друга страната виждаме политически играчи, които са загубили избори. Имали сме възможността да променим нещо, бидейки в управлението. Трябва да се стремим към назидателните методи", коментира той.