Трябва да се вземе стратегическо решение дали да се развива ски туризмът, защото в цяла Европа се строят между 180- 200 лифта на година. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред БНТ. Той подчерта, че е нужно да се постави кардинално въпросът дали и как да се развива ски туризмът в България.

"Когато има противоречиви тълкувания и спорещи страни, съдът взима решение, което е задължително, коментира Димов решението на ВАС за устройствения план на Национален парк "Пирин". - Въпрос е да се вземе стратегическо решение дали да се развива ски туризмът, защото този вид туризъм е доходоносен. Хората, които живеят в такъв тип планински и полупланински райони, печелят добре, защото той освен зимата, се развива и лятото."

Димов подчерта, че България има възможности за ски туризъм.

"Това е работа на Министерството на туризма, ние сме обсъждали като цяло, че България има възможности в развитието на туризма, как това ще се процедира, пак казвам, тук конкретният повод е за това какво може и не може да се прави в националните паркове - те всъщност обхващат може би най-големите планини в България, където може да се развива този вид туризъм, така че към този етап с това решение на съда - не може да има развитие", заяви Димов.

Нено Димов заяви, че от утре започват срещи с международни консултанти, които да излязат с независима, експертна оценка, какво може да се направи с концесията на Банско, след което ще се предприемат конкретни стъпки.

Нашите сънародници твърдят, че на сръбска страна има замърсяване, заради което министър Димов е поискал информация за водите на р. Драговищица, която се влива в Струма, както и за инвестиционните намерения за мината "Караманица".

Нено Димов припомни, че трябва да се направят проучвания, преди да започне проектът за проучване на златната мина "Злогош" край Кюстендил.

Възстановяването на резрушените дюни в къмпинг "Смокиня" няма да бъде естествено, защото то протича в дълъг период на време, но ще бъде възможно най-близко до него. Нено Димов определи разрушаването на дюните като "безобразие" и изрази надежда да има наказания.

"Собствеността е не само привилегия, но и отговорност", допълни той.

Нено Димов коментира и мерките, които се предприемат за замърсяването на въздуха в София. Той изтъкна, че местата за преработване на вторични суровини трябва да се изнесат извън града, тъй като са основен източник на изгаряне на нерегламентирани отпадъци.