Разработен е вариант на нов график за подаване на вода за община Перник. Предлага се да се подава вода за част от населените места от 16.00 до 22.00 ч., а някои от селата да имат през ден водоснабдяване. Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде БТА.

С това предложение ВиК Перник гарантира, че в определените часове и дни ще може да се осигури нормално водоподаване, защото в двуразовия режим, който в момента съществува, не могат да се попълнят резервоарите за снабдяване на високите точки на Перник, каза министърът.

ВиК-Перник ще даде утре официално предложението на кмета на Перник и с негово становище и потвърждаване този режим ще бъде въведен, уточни министърът.

Днес в министерството се състоя среща, на която са били обсъдени технически решения за справяне с водната криза на Перник с участието на кмета на града Станислав Владимиров.

Министърът информира, че през последните две седмици екипът на ведомството е имал няколко срещи с хидролози и ВиК инженери, като са били обсъдени различни предложения и част от тях за внесени в писмен вид в МРРБ. Общо е било мнението на тази среща, че трябва да се търсят алтернативни начини за водоснабдяване на Перник. Министърът каза, че все още няма яснота коя е най-бързата и най-удачната идея, но подчерта, че има варианти, по които се работи съвместно с община Перник, кмета на общината и с областната администрация.

Постигнато е било съгласие на срещата, че водният режим, който сега е в Перник, не е най-удачният към настоящия момент спрямо количеството вода в язовир "Студена" - около 4 млн. кубика, и спрямо състоянието на ВиК мрежата. При два пъти спиране и пускане на вода, колкото плавно и последователно да се случва, трудно могат да се избегнат хидравличните удари по тази амортизирана водопроводна система на Перник и това води последните дни по около 15 нови аварии на ден, коментира министърът. Това е загуба на вода, на финансов и човешки ресурс за отстраняването на авариите, допълни тя. По думите й определеният часови диапазон почти не спестява вода и този режим видимо е показвал, че има проблем със снабдяването на високите зони на Перник с вода.

Министърът информира, че през последните дни притокът към язовир "Студена" е до 50 литра в секунда, а оттокът - 350 литра в секунда и предвид тези обстоятелства е бил обсъден този нов режим за водоснабдяване на Перник.

Смятам, че е държавническо поведение да бъдем откровени и честни към жителите на община Перник и да се опитаме да съхраним количеството вода в язовира, и да посрещнем пролетното снеготопене с неприятен режим на водата, но с наличие на вода, коментира министърът.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че единствената новина е, че се отива на по-болезнен режим за перничани, което се налага заради това, че притокът в язовира е много по-малък от оттока. Той каза, че строго ще следи за изпълнението на новия режим.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков съобщи, че избраният за бъдещ управител на ВиК-Перник Илиян Илиев не е отписан като управител на ВиК-Шумен поради жалба на община Шумен и по тази причина утре ще бъде назначен прокурист /инженер/ във ВиК Перник, който до вписването на новия управител на дружеството да изпълнява тези функции.

В отговор на въпрос министър Аврамова съобщи, че подробности по графика - по квартали и населени места, ще има на страницата на общината и на ВиК Перник. Министърът подчерта, че ведомството ще намери начин да подкрепи, както финансово, така и реализирането на всяка една идея на ВиК-Перник, на областния управител, на кмета на община Перник, стига тя занапред да доведе до стабилизиране на водоснабдяването, както и за допълнителни водоизточници. Министър Аврамова информира, че ще бъдат осигурени допълнителни водоноски.