"Смущава ме как стартира имунизацията. Все още има неизвестни около ваксината, наблюдава се едно бързане, което не винаги е правилно обяснено. Изтича доста информация и за финансовите резултати за производителите на тези ваксини. Задава се въпросът дали това се прави заради здравето на хората", заяви в предаването "Лице в лице" по bTV д-р Мими Виткова - бивш здравен министър и настоящ управител на частен здравен фонд.

"В началото при доста ниски показатели на смъртност и заболяемост наложихме драстични мерки и изведнъж решихме, че сме победили този вирус. След това влязохме в доста сериозен процес на политизиране на тази епидемия и затова сега виждаме големия страх от налагане на по-резки мерки и закъснение в тяхното налагане", отбеляза д-р Виткова.

Според нея трябва да приемем версията, че дълго време ще трябва да живеем и да се борим с този вирус. По думите й възможен изход са мерките до изграждането на колективен имунитет, и то чрез ваксина.

Според бившият здравен министър липсата на достатъчно медицинска информация внася съмнения. "Обещанията трябва да следват резултатите от мерките и след като до момента няма отбелязана сигурна тенденция за намаляване нито на заболелите, нито на смъртността, по-добре е държавата да намери средства да подпомогне тези бизнеси, отколкото да отворим отново вратата", посочи д-р Виткова за отварянето на заведенията и търговските центрове преди празниците. "Ако тотално се отвори прозорецът през празничния период, януари месец няма да ни донесе добри резултати", отбеляза тя.