Водещата на предаването "БРЮКСЕЛ 1" по Bulgaria ON AIR Милена Милотинова е първият носител на oтличието на Българската академия на науките "За правилна и богата българска реч в журналистиката". Наградата е учредена тази година от УС на БАН в продължение на призива на Академията към институции и медии за защита богатството и красотата на българския език. Наградите на БАН за журналисти за 2022 г. се връчиха по повод 154 години от създаването на академията.

"Това отличие ми е много ценно, защото го получавам от една от най-старите институции в България, създадена в Браила още преди Освобождението - преди да се поставят основите на Третата българска държава. Тази награда ме задължава да продължавам да давам всичко от себе си за запазване високо нивото на българската публична реч. Трябва да пазим българския език. И днес пред него има предизвикателства - от една страна поради демографски причини, от друга страна - поради нехайството, с което понякога се използва. Затова се присъединявам към призива на БАН за опазване богатството на българския език. Трябва да пазим езика, защото той е в основата на националната ни идентичност, в темелите на историята ни и е основата на знанието за самите нас", коментира Милена Милотинова при връчването на наградата.

Тържественото събрание по повод 154 години от създаването на Българската академия на науките се проведе на 12 октомври в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН.

В категория "Електронни медии" бяха отличени екип на предаването "100% будни" на БНТ 1 и Милена Янинска, водещ на предаването "Социална мрежа", телевизия NOVANEWS. Главният редактор на информационна агенция Бгнес Георги Пашкулев получи награда в категория "Онлайн медии". На Ярослава Прохазкова от вестник "24 часа" беше връчена Специална награда за цялостно дългогодишно отразяване дейността на БАН.