Вчера стана ясно, че коалиционният съвет на ГЕРБ и Патриотите е взел решение кой ще заеме поста след оставката на проф. Николай Петров. Името му ще бъде официално обявено след гласуването на бюджета на 10 ноември, но вече изтече името на бившия зам.-финансов министър Кирил Ананиев, което не беше прието добре в лекарската гилдия. Преди това се спрягаха имената на трима известни лекари и на шефа на здравната комисия в НС Даниела Дариткова.

"Този спор е стар – дали да е лекар, или финансист, или икономист министърът на здравеопазването. Здравният министър разполага с малък финансов ресурс, но трябва да разбира на първо място от здравна система, която е страшно сложна, с невероятни предизвикателства", каза пред Нова телевизия д-р Милан Миланов, който смята, че едва ли, ако министърът не е лекар, ще се справи.

Той подчерта, че големият финансов ресурс е в НЗОК и обясни, че тя има нужда да бъде управлявана от икономист.

Миланов допълни, че вероятно това е знак, че българите нямат доверие на лекарите в България, а пък съсловието не се вълнува толкова дали министърът ще бъде лекар или не.

С него не се съгласи експертът Владимир Каролев. Той посочи, че по света има много примери на успешни министри, които не са лекари, и изтъкна Англия и Дания.

Миланов призна, че когато преди време бил в Белгия министърът също не е бил лекар, а здравната система била перфектна.

Каролев припомни, че най-сменяните министри у нас са в здравеопазването и лансира тезата на бившия министър Стефан Константинов, че здравният министър е политическа фигура, която трябва да има подкрепата на партията, да знае какво трябва да се направи в здравната система и да има воля реформите там да се случват.

Той определи Константинов и Славчо Богоев, който също бе мениджър, за най-успешните министри.

Миланов обаче не се съгласи с него и ги определи като безлични и дори нарушили закона.

Що се отнася до Кирил Ананиев, финансист в шест правителства, Каролев коментира, че той е много добър професионалист и честен човек, който със сигурност ще съумее да види и най-важните финансови аспекти на здравеопазването.

"Надяваме се, че изборът за здравен министър е Кирил Ананиев. Изборът е сполучлив. Мисля, че политически е добре премислен. Добро попадение", заяви Красимир Ангарски .

Той уточни, че няма допълнително информация, но смята, че Ананиев е диалогичен, консенсусен и ще се справи. По думите му Ананиев ще изпълни най-добре предвиденото в здравеопазването, защото е правил бюджета. Работил е с групи и ще си избере добри експерти.

"Не е нормално болниците да бъдат 400 на този брой население. Критериите са много занижени за откриване на болници. Трябва да се въведат международните критерии за откриване", категоричен бе Ангарски.

АНКЕТА: Одобрявате ли мениджър финансист да стане здравен министър?