Движението по автомагистрала "Тракия" в посока София - от пътния възел "Мухово" до пътния възел "Ихтиман" беше временно ограничено до обяд в неделя заради преливане на микроязовир. Колите се пренасочваха по пътя София-Ихтиман.

Екипи на пътноподдържащата фирма работиха за отбиване на водите от преливника на микроязовира край Ихтиман, за да може движението по АМ "Тракия" в участъка да се възстанови колкото се може по-скоро, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Движението е пуснато в участъка със скорост от 90 км/ч.

Причината за ограничаването са обилните дъждове в последното денонощие и водите, които идват от преливника на язовира и подкопават основите на съоръжението на АМ "Тракия". Още снощи по разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков екипи на АПИ, поддържащата фирма, Пътна полиция и пожарната предприеха мерки за овладяване на ситуацията, уточняват от АПИ.

"При преливането на местния водоем Джаков мост, който е с ограничена вместимост, няма пострадали, нито застрашени хора и имоти в района", съобщи по-рано комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевични бури е обявен за днес за областите Враца, Плевен, Ловеч и Габрово. Жълт код е в сила за почти цялата останала част от страната, където са възможни и градушки.

Предупреждението за силни валежи и гръмотевици не важи единствено за областите Видин, Перник, Кюстендил, Ямбол и Бургас.