Очевидно е, че избягалите затворници са били в най-тежкия режим на лишаване от свобода. И това е симптом за състоянието на цели системи – в случая системата на затвора.

Това коментира по Би Ти Ви бившият министър на вътрешните работи и бивш лидер на БСП Михаил Миков по повод бягството от Централния софийски затвор на двама опасни престъпници.

Той припомни, че за 2016 година България е шампион по ръст на броя на лишени от свобода.

Затворите се препълват, ние нямаме места в затворите. Това струва на данъкоплатците около 105-110 лв. на човек. В същото време виждаме протести на надзирателите, няма мотивация, няма кой да ги охранява“, изтъкна Миков.

По думите му, няма как да е естествено и нормално в ръцете на затворници да има оръжие.
„Както се внася една забранена вещ, каквато са накротиците, така сигурно се внася и оръжие“, смята Миков.

„Едва ли чистачката точно ги е гонила, просто се е опитала да ги проследи“, каза той относно информацията, че никой освен чистачката на затвора не е тръгнала след бегълците. Според Миков, Министерството на правосъдието и дирекция „Изтърпяване на наказанието“ трябва да дадат публично обяснение за случилото се.

Михаил Миков коментира и напрежението след отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал. Той нарече „балансирана позиция“ реакцията на България.

„Малко работата почва да става като иракската. Очевидно е, че има ескалация по отношение на Русия“, каза той по повод новата информация, че няма категорични данни, че Русия стои зад инцидента. „Когато има такава екслация, темата за солидарността се повдига – ти или си с нас или не си с нас. Ние направихме опит за една по-балансирана позиция. Австрийците също го направиха“, посочи социалистът.

„Тепърва тези, които го направиха, ще трябва да се извиняват на своите граждани, защото това ще доведе де ответни мерки от страна на Русия“, прогнозира Миков.„Когато атовете се ритат, такива като нас обикновено изтеглят негативите“, каза още той.