Стърчащи, метални шини пукат гуми на Прохода на републиката. Заради интензивния трафик през Хаинбоаз фуга на мост край Вонеща вода е аварирала. Според полицията - така е от лятото, а от Областното пътно управление твърдят, че не са знаели за проблема, предаде NOVA.

"Ужасни шумове се чуват трясъци - на гуми, шаси, ходови части, тук на самия завой. Съединенията са много лоши и от тях стърчат метални железа и хората се оплакват", казва Георги Николов от село Вонеща вода.

Най-голямата цепнатина достига ширина от 40 сантиметра.

По този мост, където е повредената шина, през която преминават тежкотоварни автомобили, могат да се видят части от леки автомобили, тасове, парчета от различни видове гуми.

"До този момент, в Областно пътно управление не са постъпвали сигнали или разпореждания от областна дирекция на МВР, конкретно за фугата до Вонеща вода, както и от граждани. Не са констатирани стърчащи метални шини, елементи на диталатационната фуга, както се твърди, че създават непосредствена опасност за възникването на пътно-транспортни произшествия", заяви Петя Каразахова, директор на Областното пътно управление във Велико Търново.

Причината за отварянето на фугата, според пътната агенция, е несъобразената скорост. В този участък ограничението е 50 км/ч. Често обаче то не се спазвало.

"При спазване на ограничението, съществуващата повреда в диталационната фуга, не би довело до възникването на подобни инциденти", казва още Каразахова.

От АПИ, вече са започнали почистване на Прохода и подготовката му за зимния сезон. Обещават, че в най-скоро време и фугата ще да бъде затворена. А според местните - тази работата не била сложна.

"Не е много труден този ремонт. Трябва един самосвал асфалт. Компетентните хора могат...но - безобразно е, наистина", коментира Георги Николов.

"Надявам се, че до края на тази седмица, максимум до другата - ще бъдат изпълнени", обещаха от пътното управление.