"Всяка ферма по принцип има сключен договор с регистриран ветеринарен лекар, който има задължението да осъществява профилактиката, имунизацията и т. н., цялата лечебна дейност при животните.

Но голямата пробойна е възможността търговските фирми, разпространяващи лекарства, да снабдяват директно животновъдите, без участието на ветеринарния лекар. Водени от техния търговски интерес и печалба понякога това става безконтролно". Това заяви в интервю за Дир.бг председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков.

Той е категоричен, че ако се забрани на търговските дружества да снабдяват директно с лекарства фермерите това значително би увеличило контрола и би намалило употребата на антибиотици и забранените хормони за растеж.

По данните на Европейската агенция по лекарствата, оповестени вчера, България се нарежда на осмо място в Европа по употреба на антибиотици при лечение животни. Статистиката е за 2015 г. и според нея на 1 кг живо тегло в България се падат 121 милиграма антибиотик.

От "Активни потребители" заявиха, че българските фермери прекомерно тъпчат животните с лекарства и ядем месо с антибиотици.

От Българската агенция по безопасност на храните обаче са категорично: не ядем месо с антибиотици, имало контрол и в употребата на лекарства в животновъдните комплекси.

Дир.бг потърси отговори по проблема от председателя на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков:

- Възможно ли месо с антибиотици да стигне до пазара за потребители и защо?

- Само в случаите, когато липсва контрол, който трябва да бъде осъществяван по цялата верига. Системата за контрол в момента е такава, че за всички лекарства, които са с карантинен срок има специална процедура, която се използва, особено при лечение, но друг е въпросът, когато в промишлените комплекси се слагат някакви медикаментозни премикси, които съдържат евентуално антибиотици.
Но всичко това се регламентира по правилата да не се позволява клане на животни, подложени непосредствено преди това на антибиотици.

- Това означава ли, че ако няма достатъчно упражнен контрол може да ядем месо с антибиотици?

- Аз казвам, че контролът е в основата на борбата да не се допуска безконтролното употребяване на антибиотици. Но има много важен момент, който стои извън общия план в който говорим. И той се състои в следното: при последната промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност ние постигнахме, заедно с Българската агенция по безопасност на храните, съгласувана позиция за това, продажбата на лекарства, в т.ч. на антибиотици, да бъде насочена така, че да се осъществява този контрол. Не да се позволява на търговските дружества, занимаващи се с разпространение на лекарствени средства, директно да снабдяват животновъдите.

Постигнахме това споразумение, но лобистки интереси на определени кръгове не позволиха това нещо да стане. Това е една възможност за засилване на контрола, която не беше използвана и считам, че сега е моментът отново да се разбере необходимостта от такъв подход.

- Какви са вашите наблюдения, фермерите тъпчат ли прекомерно животните с антибиотици?

- Не мога да твърдя за всички фермери какво и как прилагат. Най-масовата употреба в промишлени животновъдни комплекси това са т. нар. профилактични третирания при птиците и свинете основно, докато при говедата това нещо може да се получи само в случаите, когато наистина има заболяване. Това е по-малкият процент.

- Какви са здравните последствия за човека, който консумира месо с антибиотици?

- Това води до резистентност към антибиотика, предаден от месото към човека. Тогава възможността за атакуване на съответния причинител при хората с подобен антибиотик става трудно и невъзможно, трябва да се търси нов антибиотик, който да бъде пригоден за борба със съответното заболяване.

- Друг голям проблем е употребата на хормоните за растеж при отглеждането на животни и птици. У нас е забранено, но доколко е добър контролът?

- Принципът е същият. Въпросът в законодателен аспект отново е поставен така, че фермерът сам да отговаря за това каква продукция предлага – дали с приложение на хормони, или на антибиотици.

Нашата позиция е такава, както е в ЕС, веднъж установено това нещо, втори път да не се допуска продукция на този човек да излезе на пазара. Нашите мерки трябва да са по-крути, дисциплинаращи. А при нас не е така.

- Каква е санкциониращата система към такива животновъди у нас?

- Сега у нас има предвидени санкции и спиране на производство, но няма тази категоричност за недопускане на този производител отново на пазара. Сега тази мярка е по-скоро в пожелателна степен, а не трайно и категорично.

- Има ли задължение всяка ферма да има ветеринар, която да контролира?

- Всяка ферма по принцип има сключен договор с регистриран ветеринарен лекар, който има задължението да осъществява профилактиката, имунизацията и лечебната дейност при животните. Но голямата пробойна е възможността търговските фирми, разпространяващи лекарства, да снабдяват директно, без участието на ветеринарния лекар, да снабдяват животновъдите, водени от техния търговски интерес и печалба, директно и понякога това става безконтролно.