Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в интервю за Дир.бг по повод изнесената информация, че ядем месо с антибиотици.

По данните на Европейската агенция по лекарствата, оповестени вчера, България се нарежда на осмо място в Европа по употреба на антибиотици при лечение животни. Статистиката е за 2015 г. и според нея на 1 кг живо тегло в България се падат 121 милиграма антибиотик.

От "Активни потребители" заявиха, че българските фермери прекомерно тъпчат животните с лекарства и ядем месо с антибиотици.

От Българската агенция по безопасност на храните обаче са категорично: не ядем месо с антибиотици, имало контрол и в употребата на лекарства в животновъдните комплекси.

"Контролът за антибиотици не допуска това да бъде масова практика", категоричен е и главният държавен здравен инспектор.

- Д-р Кунчев, възможно ли е месо с антибиотици да стигне до пазара за потребителите у нас?

- По принцип не може да се твърдим 100%, че е невъзможно да попаднат  антибиотични препарати на пазара в крайна продукция, независимо дали става въпрос за месо, мляко, яйца, други изделия, мед, но това по-скоро е изключение тъй като употребата на антибиотици във ветеринарната практика става под контрола на ветеринарни лекари, по тяхно предписание.

А по-важното е да се знае, че антибиотиците, както и при хората, се излъчват сравнително бързо от организма. Затова има въведени карантини, до изтичането на които не е разрешено използването на животни за продукти за храна.

Така че, дори да се използва лечение с антибиотици при животните, не означава те да са налични в крайния продукт.

Точно тук е голямото разминаване, което беше изнесено като информация  и опасността, страхът на хората, че консумират месо с антибиотици, тъй като изнесената информация е вярна, но тя е показва количествата внесени и продадени препарати в животновъдството, а не наличие в крайния продукт.

Между другото БАБХ има програма по храните, която изследва над 500 проби всяка година от различни продукти, най-вече месо. И практиката показва, че в годината има по един случай на засичане на антибиотик в такъв краен продукт – мисля, че имаше засечен в мед и в патешки продукт.

- Да, но все пак тук говорим за 500 проби годишно, а количеството на месо, което отива на пазара е огромно спрямо тези проби? В същото време ветеринарите признават, че има пробойни в системата на контрол, тъй като законът допуска директна доставка на лекарства от търговски дружества до животновъда, която не минава през ветеринар.

- Аз също затова казах, че това надали е масова практика, но не може да твърдим, че въобще няма такива случаи. И тъй като е въпрос донякъде до контрол, донякъде до съвест на производителя, ако той в нарушение на законите дава антибиотици профилактично или в прекалено големи количества, или пък не изчаква този карантинен срок, такава стока би могла да попадне на пазара... Имам предвид, че тези 500 проби са насочени специално за антибиотици, но всъщност при всички останали продукти, за да бъдат пуснати на пазара, минават през контрол на ветеринар. Той би трябвало да знае лекувани ли са животните и кога, и носи отговорност, че продукцията е безопасна.

Ветеринар: Има пробройна в контрола на месото >>>

По подобен начин стоят нещата и при хората. Сега да ви кажа, че всички антибиотици се пият само по предписание на лекари и само с рецепта, сами знаем, че това не е така. Там, където има икономическа заинтересованост при продаващия и при купуващия е възможно да има нарушения.