6-годишното дете, което пострада най-тежко от светлинно-звукова граната при полицейски демонстрации в Силистра, се възстановява добре. Това съобщиха от болницата в Русе, където малката Катерина бе настанена с 8% изгаряния в петък по обед. Тя бе оперирана веднага след постъпването си в отделението по пластична и възстановителна хирургия от д-р Наско Тютюнджиев.

Днес момиченцето претърпя втора хирургична интервенция, за да се сменят превръзките и да се обработят раните. Тя бе извършена с пълна упойка по преценка на екипа. Все още е рано да се каже кога детето ще бъде изписано. Периодът на възстановяване ще отнесе поне няколко месеца, като лекарите се надяват да не се стига до пластични операции.

"Детето е много добро състояние, мина през операционната, обработени са раните, изгарянето не е голямо, не е дълбоко. Засега всичко върви много добре. Следващата обработка в операционната ще бъде в четвъртък и тогава ще вземем окончателно решение, може би ще ги пуснем да си отидат вкъщи. Възстановяването на детенцето е напълно нормално и то е в добър дух", каза началникът на отделението по пластична и възстановителна хирургия в УМБАЛ "Медика"-Русе проф. Огнян Хаджийски, цитиран от bTV.

Снимка: rusemedia.com/Булфото

До малката Катя неизменно е майка й Радостина Радева, а в събота пристигна и баща й, съобщи "Русе медия".

През уикенда пък момиченцето е било посетено от кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов, а за 1 юни е получило много подаръци.

Другите две деца, които пострадаха при инцидента - момченца, са в по-добро състояние и не бяха настанени в болница.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Силистра Юлиян Караславов беше отстранен временно от длъжност със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, докато не приключи дисциплинарното производство срещу него.