Извънредното положение заради коронавируса намали драстично катастрофите и жертвите на пътя, сочат данните на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) и "Института за пътна безопасност".

Със 186 по-малко тежки пътнотранспортни произшествия са настъпили на територията на страната от 14 март до 7 април 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година. Макар и в пъти намалелият трафик заради призивите да се пътува само при неотложна нужда, всеки ден на територията на страната ни настъпват средно по 7 пътни произшествия със загинали или ранени хора и повече от 30 - само с материални щети.

За тези дни животът си на пътя са загубили 20 човека, а ранените са повече от 230, посочват от ДАБДП.

Данните на Института за пътна безопасност сочат, че за първите три месеца на 2020 г. загиналите при катастрофи са 85, което е с 24% по-малко, отколкото за същия период на 2019 г. За март жертви са 26, което е с 39% по-малко от същия месец на миналата година. Ако извънредното положение се запази до 13 май, се очаква намалението на загиналите при катастрофи на годишна база да достигне 20%, или 484 броя спрямо 628 за 2019 г.

Въпреки допълнителните отговорности на Пътна полиция, свързани с подпомагане обезпечаването на пропускателните пунктове на входовете и изходите на градовете, те продължават да упражняват ефективен контрол на пътя, предупреждават от ДАБДАП. Само от началото на извънредното положение до сега са наложени над 65 хил. наказателни постановления и фишове.

Нека нарушителите не разчитат, че поради извънредното положение контролът на пътя е намалял, предупреждават от двете институции. Нека водачите, които пътуват, не се подлъгват и от намаления трафик, предупреждават от Пътна полиция и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и призовават хората да бъдат толерантни и да не поемат рискове на пътя.

В дни, в които се очаква все по-голям натиск към здравната ни система е важно да си дадем сметка, че същите спешни и медицински екипи реагират на всеки един сигнал за инцидент на пътя.