Ако се оттегли предложението ми, "Гражданска отговорност" ще скочи два пъти, а не обратното. Това каза пред БНТ председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. Тя поясни, че чрез въвеждането на таван върху обезщетенията при смърт на пътя за широк кръг близки, застрахователите няма да повишат стойността на полицата "Гражданска отговорност", с която да поемат допълнителния финансов товар при подобни обезщетения.

Според нея, повишаването на данъка върху по-старите, неекологични автомобили, е екологична мярка, а не цели по-голям приход. По думите ѝ, това е данък върху замърсяващите, а не върху старите автомобили, тъй като 14-годишни автомобили с екологичен стандарт Евро 4 ще получат облекчение.

Нормално е бюджетната комисия да защити политиките на правителството, като отхвърли ветото на президента, заяви още Менда Стоянова. Промяната в закона за местните данъци и такси е политика за въвеждане на екологичен коефициент, допълни тя, но това не означава, че данъкът на автомобилите не е имуществен.

Спорно е по какъв начин да се отчита екологичността на автомобила - дали през вида гориво, който използва, или честотата на използване. Когато се избира начин на формирането на данъка, трябва да се взима предвид леснотата на администрирането му. Така Менда Стоянова коментира липсата на облекчение за автомобили с газова уредба или катализатори. Тя даде пример с катализаторите, които трудно може да се проверят.

Според нея, най-голямо натоварване ще получат мощните, 20-годишни автомобили.

"Увеличението на данъка може да достига два пъти в някои случаи, но като обща стойност може да е малко", поясни Стоянова