Без обсъждане парламентарната комисия по бюджет и финанси прие реформите в здравеопазването на второ четене. Фондът за лечение на деца и Изпълнителната агенция по трансплантация ще се закрият, а функциите им ще изземат Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и мегакомисия, която ще бъде сформирана към здравното министерство, предвиждат част от промените, съобщава Дарик.

От БСП определиха решенията като незаконни и заговориха за сезиране на Конституционния съд.

Едни от малкото корекции, които управляващите решиха да предприемат между първо и второ четене, се отнасят до исканията на Лекарския съюз парите за здраве да не могат да бъдат прехвърляни по различните направления. Тези искания ще бъдат удовлетворени.

Задължително прелицензиране на лечебните заведения също няма да има. До края на следващата година обаче ще бъдат изготвени нови медицински стандарти, на които болниците ще трябва да отговорят.

"Ние се съобразихме със становището на Българския лекарски съюз. Предложихме да няма задължително прелицензиране на лечебните заведения, а след създаване на новите медицински стандарти те да имат възможност в срок до 31 декември 2019 г. да приведат дейността си в съответствие с тези стандарти и тогава да бъдат проверени от Агенцията по медицински надзор", обясни депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

"Общественото обсъждане се случи, ние се съобразихме с всички, които изказаха свои конструктивни мнения и предложения. В случая колегите от БСП бяха предложили единствено отпадане на текстовете, което наистина беше малко несериозно отношение", поясни Дариткова.

От БСП обаче са убедени, че промените на редица закони, предприемани със заключителните разпоредби на един, единствен, освен, че са противоконституционни, са и вредни за здравето.

"През закон за бюджета на НЗОК да се определят функции на Министерство на здравеопазването, да се променя цяла поредица от закони, това по никой начин не отговаря на законовата правна практика. Този механизъм създава възможност чрез тези преходни и заключителни разпоредби много бързо, без никакво обществено обсъждане, да бъдат прокарани тези обществени закони и мерки, което е абсолютно противозаконно. Това се изтъкна и от други политически сили още при първото четене", коментира проф. Георги Михайлов.

Предстои от опозицията да обсъдят дали да сезират Конституционния съд заради така взетите законови решения.