Колективна оставка хвърлиха лекарите от Спешна помощ - Горна Оряховица по време на извънредно събрание. Поводът за това крайно решение е поредното нападение на медицинско лице по време на работа, случило се в началото на седмицата, съобщи "Канал 3". Тогава 35-годишна жена от ромски произход нападна с юмруци фелдшера Наталия Армянова, а още тогава служителите в спешният център заявиха, че обмислят колективна оставка.

"Не се чувствам защитена и идвам със страх на работа. А да не говорим когато се подаде някакъв адрес особено нощно време и тръгвам само с шофьор, с какъв страх тръгвам, защото не знам там какво ме чака и дали ще се върна", заяви Стела Маркова - медицински фелдшер пред Нова телевизия.

Сред първите подали молба за напускане е и старши фелдшерът на отделението Иван Шишков. "Вече не се чувстваме защитени тука, психическият тормоз е много голям и вече не издържаме на този тормоз психически. Жалко, че оставяме такова голямо население около 60 000 без медицинско обслужване заради такива случаи, които напоследък много зачестиха", каза той.

Служителите, които днес подадоха молби за напускане в следващият месец ще изработват предизвестия, което означава, че в края на февруари няма да има достатъчно екипи, които да поемат спешните случаи в Горна Оряховица и няколко съседни общини.

"Февруари месец ще бъде критично и проблемно, ако не размислят колегите. Пациентите ще чакат, когато единственият екип, който остане на работа, когато успее да ги обслужи, няма от къде да взема други. Тука е един регион около 80 000 човека", заяви Валентина Хаджирадева, директор на ЦСМП - Велико Търново.

Филиалът на ЦСПМ - Горна Оряховица е вторият по големина в област Велико Търново и обслужва пациенти и от общините Лясковец, Стражица, Златарица и Елена.