Медицинският персонал на болницата в Сандански започва подписка в защита на управителя на здравното заведение д-р Илия Тонев. Той самият засега няма намерение да подава оставка, въпреки че според здравните власти е нарушил Националния план за ваксинация, поставяйки ваксини на хора, които не са от първа линия в борбата с коронавируса.

Подписката, която събират служителите на Югозападна болница, ще бъде входирана в общинските съвети на четирите общини - Сандански, Петрич, Кресна и Струмяни, които имат дялове като собственици в лечебното заведение. Именно те трябва да решат дали да освободят от поста му доктор Илия Тонев, предаде БНТ.

"Да се говори за уволнение на управител на болница, която няма 1 лев задължение, с такъв кадрови потенциал и с такава леглова база. Още повече да се говори за уволнение на лекар по време на епидемия, когато няма кадри, това е несериозно", каза Анелия Василева - корпоративен секретар на МБАЛ Югозападна.

Д-р Тонев каза, че очаква да получи от здравното министерство становището за нарушенията, които е извършил. Тогава ще реши дали да си подаде оставката.

Зависи какво е съдържанието на констативния протокол и там дали има намерени сериозни нарушения и какви са те. Не се чувствам виновен, че съм употребил всички предоставени ми от РЗИ дози ваксини", заяви доктор Илия Тонев, управител на МБАЛ "Югозападна".

От болничното заведение твърдят, че не са имали писмена информация за срока на годност на ваксините.

"Аз от РЗИ съм получила искане номер 2, което съдържаше само ваксина 20 флакона без никакъв срок на годност, да ми предоставят и 100 спринцовки от 1 милилитър с игла... Питах ги срокът на годност до кога е, те устно ми казаха до 10-ти", заяви Янка Паскова, медицинска сестра.

От общината в Сандански са направили допитване до всички здравни работници от детски градини, училища, общопрактикуващи лекари, дали желаят да се ваксинират, но много от тях са отказали.

"Това бе първото, което направи община Сандански, и с оглед, че трябваше да бъдат подадени още няколко имена, това бе наистина причината те да бъдат запълнени с представители на общината", каза Атанас Стоянов, кмет на община Сандански.

Кметът е категоричен, че нито той нито негови близки са се ваксинирали.

Проверката по случая приключи. Не 4-има, а общо 24 души, които не са медицински лица, са имунизирани в нарушение с Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, показват данните. А здравният министър коментира, че ако болницата в Сандански беше държавна, директорът ѝ щеше да е освободен веднага. Според данните на "Медицински надзор", освен четиримата общински съветници в Сандански, са ваксинирани хора от общинската администрация, както и дъщерята на управителя на болницата. Проверката показва още, че ваксинацията е приключила в ранния следобед на 9 януари, а ваксините можело да се използват още два дни.

Четирите общини, които са принципал на МБАЛ-Югозападна болница - Сандански, Кресна, Петрич и Струмяни са изпратиха писмо до министъра на здравеопазването и Изпълнителна агенция по медицински надзор, за да изискат пълна информация и протокол, и документи от направената проверка.