Протестите на медицинските сестри ще продължат, защото нито едно от досегашните им искания не е изпълнено. Това заяви пред БНР един от организаторите Димитрия Димитрова.

"Нови искания няма да има, защото нито едно от старите не е изпълнено. По колективен трудов договор минималната заплата трябва да бъде 950 лв. Това е осъществено само където има сключен колективен трудов договор (КТД). За жалост на повечето места няма сключен КТД и няма как да се достигнат тези суми, а да не говорим, че нашето искане е за две минимални работни заплати за България, което за момента е 1120 лева", каза Димитрова.

Тя допълни, че според нея допълнително отпуснатите средства за заплати на много места са били изхарчени за погасяване на стари задължения и битови разходи на болниците.

На 11-и септември от 11 часа медицински сестри ще протестират пред сградата на Министерския съвет.

Двата големи синдиката могат да организират отделен голям протест на медицински специалисти, каза пък президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов:

"Системата на заплащането на техния труд го е закъсала, защото заплащането на тия кадри е осреднено. Плащат се т.нар. "клинични пътеки" и от там нататък не е ясно какво точно се случва и тези пари до кого и как стигат. Безпощадно ясно е, че те не стигат до средните медицински специалисти", допълни той.