Медицински сестри от общинските детски градини и училища в Бургас се включат в подкрепа на служителите от Домашния социален патронаж в града. От днес медицински сестри ще извършват домашни посещения на нуждаещи се хора. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Медицинските сестри ще съдействат за предоставяне на рецепти, лекарства и медицинска документация от лекари към техни пациенти, които не са болни от коронавирусна инфекция и не са карантинирани, но поради друго заболяване или увреждане нямат възможност да ги посетят. При домашните посещения медицинските лица ще измерват артериално налягане, телесна температура, смяна на превръзки и други манипулации.

За да използват здравно-социалната услуга, нуждаещите се могат да се обаждат от днес на горещия телефон: 0883 252 660, посочиха от общинския пресцентър.

Всички останали хора в нужда, като възрастни хора над 65 години в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания, самотни родители на деца до 12 години, които не могат да ги оставят сами, както и хора, поставени под задължителна карантина, могат да потърсят помощ на телефон: 0885 985 693.

Тези заявки ще бъдат изпращани на екипите на Домашния социален патронаж, които в работните дни до края на годината ще доставят храни, лекарства и продукти от първа необходимост, закупени със собствени средства от най-близкия хранителен магазин или аптека. Те ще съдействат още за заплащане на битови сметки и за други неотложни административни ангажименти.

Бургаският домашен патронаж единствен в страната предлага комплексна социална услуга и домашни посещения от лекари, медицински сестри, закупуване на храни и лекарства, и дори обща поддръжка по домовете.