Една от медицинските сестри от персонала на детска градина 80 "Приказна калина" в район "Красно село" е с положителен резултат от PСR тест за COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Утре, 15 юни, яслена група - А, в която е работила медицинската сестра, ще бъде затворена.

На целия персонал на детската градина са направени изследвания с PSR тест, които са показали отрицателен резултат.

По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова ще се извърши пълна дезинфекция на детската градина.

Всички родители, на деца от детската градина, ще бъдат уведомени от директора Нина Иванова.

По разпореждане на Столичната здравна инспекция децата, които са контактни, ще бъдат под домашна карантина 14 дни и няма да посещават градината.

Столичната РЗИ ще се свърже с всяко семейство за домашно посещение и взимане на PСR тестове. По-големите деца от семействата, които посещават други групи, също е необходимо да останат вкъщи.

При отрицателен PСR по-големите деца ще могат да посещават детската градина. Децата, които до момента не са идвали на ясла и не са контактни, ще се приемат от 15 юни в друга яслена група. Останалите групи в детското заведение утре ще отворят.

По-рано днес стана ясно, че двама млади мъже от Монтана са дали положителен резултат за наличие на COVID-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града.

Мъжете се чувстват добре и нямат никакви симптоми на заболяване. Те са поставени под карантина в домовете си.

Заразените са били на семинар в Габровска област, а след като се завърнали са разбрали, че човек от семинара, с който са контактували, е дал положителен резултат за вируса. Това ги накарало да си направят тестове, уточниха от здравната инспекция в Монтана.

Под карантина в област Монтана в момента са поставени 402 души, като повечето от тях се наблюдават от личните лекари, а останалите от здравната инспекция.

Десет нови случая на заразени с коронавирус са установени в Шуменско за последното денонощие - два в областния град, два - в с. Тъкач, петима - в с.Изгрев и един - в с.Наум. Това съобщиха пресцентъра на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

В МБАЛ - Шумен са настанени четирима души - един от Тъкач, един от Наум и двамата шуменци.

Всичките десет заразени с коронавирус са имали епидемична връзка с вече диагностицирани с COVID-19. Епидемичните проучвания продължават. Издирват се контактните им лица, допълват от пресцентъра на РЗИ.

За две нови положителни проби за COVID- 19 съобщи Регионалната здравна инспекция в Смолян. Двамата позитивни са от Смолян - 42- годишен мъж, който е на лечение в областната болница и жена на 68 г., изолирана на 28-дневно домашно лечение. От здравната инспекция извършват епидемиологични проучвания на контактните лица.

По данни на РЗИ, за последното денонощие има регистрирани три нови случая на заразени с коронавирус в област Видин, съобщават от областна администрация Видин. Това са две жени и един мъж от община Видин. Те са били контактни на вече заразен с COVID-19 и към момента са под домашна карантина, без симптоматика.

Двама пациенти, при които е била установена коронавирусна инфекция, са излекувани и изписани от МБАЛ "Света Петка". До днес потвърдените случаи на заразени с коронавирусна инфекция в област Видин са 194, като 162 от тях вече са излекувани. Активните случаи са 12, като 4 от тях са хоспитализирани в МБАЛ "Света Петка", а останалите 8 са на домашно лечение. Починали са 20 души, заразени с COVID-19.