Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева на спешна среща с медиците в Поморие. Причината - публикуваните фишове на последните заплати на няколко медицински сестри от болницата в града, които разбуниха социалните мрежи. От тях се вижда, че те получават ниско заплащане, а освен това не са получили и допълнително възнаграждение за работата си в COVID отделението.

В болницата в Поморие медицинските сестри получават заплата от 650 лв. на месец. В последната седмица на октомври те се включват и в борбата с COVID-19, след като се разкрива COVID отделение. Получават фишовете си за заплати, но установяват, че нямат допълнителната помощ от 1 000 лв. за работещите на първа линия.

Днес зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пристигна в Поморие за среща с персонала на болницата, за да успокои, че всеки ще получи от допълнителните средства.

COVID отделението на болницата в Поморие приема първия си пациент в края на октомври. Бързо се запълват всички 15 легла, а на смяна са един лекар и медицинска сестра.

Въпреки ниските заплати и неполучените 1000 лв, медиците продължават да лекуват.

От здравното министерство обясняват закъснението с късното разкриване на COVID отделение.

"Тъй като работата започна последната седмица на месец октомври с 4 пациенти, средствата за възнагражденията на персона за лечение на болни с COVID ще бъдат наредени по сметките още в понеделник на лечебното заведение. Това са 61 000 лв. Ако е по административна грешка, ние поднасяме своите извинения на персонала на болницата", обяснява Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването.

Болницата в Поморие има стари задължения, а погасяването им се отразява върху заплатите. С помощ от министерството и общината от догодина заплатите ще се увеличат.

"Много съм доволна, много съм удовлетворена. Защото всъщност тези 1000 лв. ние, които работим, ще си ги получим, така е. Обаче тук се лекуват и други заболявания, хората боледуват и от други неща", коментира Христина Атанасова, гл. сестра в УМБАЛ-Поморие.

"Безкрайно много благодаря за уточнението, че тази болница е необходима. Искам всички да го чуят, защото това беше големият въпрос, на който не можехме да си дадем отговор - трябва или не трябва да съществуваме", добавя д-р Женя Караилиева, управител на УМБАЛ-Поморие.

Болницата ще приема и пациенти без коронавирус, но с белодробни заболявания, за де облекчи работата на останалите лечебни заведения в областта.