Над 120 лекари и медицински специалисти от Областната болница във Велико Търново излязоха в обедната си почивка на протест срещу ниското възнаграждение на труда им. Мирният протест бе организиран от КНСБ във връзка с тревогата на медиците, че месечното им възнаграждение за август е значително по-ниско от това за предходните месеци.

Според д-р Мая Попова, която е инфекционист и председател на синдикалната организация на болницата, по колективен трудов договор лекарската заплата за специалист трябва да бъде 2000 лева, в момента тя е 1037 лева. По-ниски възнаграждения получават и медицинските сестри, чийто заплати по договор трябва да бъдат 1500 лева, както и санитарите - 910 лв. Един от начините за решаване на проблема е да се увеличи заплащането по клинични пътеки и да се премахнат структури от болницата, които могат да работят като самостоятелни структури, без да зависят от болнично финансиране, посочи д-р Попова пред БТА.

Педиатричната сестра Евелина Чапкънова, която е с 43 години трудов стаж, посочи, че основната й заплата е като на работници в чистотата. "Моята заплата е 820 лева. Вземам повече пари за стаж, отколкото заплата", посочи медсестрата пред БНР.

Снимка: БТА

През април, при сключването на Колективния трудов договор, са били осигурени средства за договорените възнаграждения за детското и училищно здравеопазване, сегашният министър е осигурил средства за Центровете за спешна медицинска помощ, останаха две големи групи - болниците и Регионалните здравни инспекции, посочи Пламен Радославов, заместник-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

Той уточни, че настояването на синдикатите е държавата да възстанови плащанията, които преди месец са били под формата на стимули за работа в ковид ситуация - 600 лв. за лекар, 360 лв. за медицинските сестри и 120 лв. за санитарите, до сключване на новия Национален рамков договор за следващата година и до приемането на бюджета за 2023 година.

По изчисление на синдикатите за трите месеца до края на годината ще са необходими около 48 милиона лева за всички лечебни заведения. Искането ще бъде представено пред следващото работещо правителство и функциониращ парламент, посочи той.

Днешният протест не е изненада за мен, защото с колегите сме разговаряли многократно по темата, каза изпълнителният директор на МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов" д-р Красимир Попов. Той уточни, че проблемът е във финансирането на болниците, защото след преустановяването през април на допълнителните стимули заради коронавируса, болниците са оставени сами да се справят с проблемите. Отливът на пациенти, инфлационният натиск, поскъпването на консумативи и енергоизточници, комбинирано с намалените приходи от дейност и невъзможност за изпълване на дадени клинични пътеки, е причина за влошаването на финансовите показатели на лечебните заведения, посочи той и допълни, че бюджетът на болницата не може да осигури тези средно 500 лева като добавки към заплатите.

Изпълнителният директор на МОБАЛ“Д-р Стефан Черкезов“ д-р Красимир Попов

Снимка: БТА

За да има развръзка проблемът с лекарските възнаграждения и осигуряването на нормалната работа в държавните болници, които са структуроопределящи, решението трябва да се вземе на политическо, държавно равнище в най-кратки срокове, а след това в дългосрочен план да се говори за промяна в самата здравна система, подчерта д-р Попов.