Медици от "Александровска" болница протестираха заради мизерните условия, в които лекуват пациентите. Здравните работници настояха да бъде направен спешен ремонт на клиниките, които са в окаяно състояние, съобщава Нова тв.

Още през 2016 г. пациенти на "Александровска" болница се оплакаха от условията, в които се лекуват. Мястото е кожната клиника, а три години по-късно ремонт все още не е направен. Подобна е картината и в други отделения на лечебното заведение.

През август именно пропаднал таван по чудо не рани лекари и пациенти в Клиниката по алергология. "Аз не искам да загина, защото имам жена и две деца и ще нося каска, за да си предпазя главата, когато падне покрива", каза д-р Андрей Коцев от Клиника по гастроентерология на УМБАЛ "Александровска".

Недоволни от лошото състояние на материалната база здравни работници, студенти, специализанти и пациенти излязоха на протест. "Трагични, ронещи се стени. Липсва ремонт от 30-40 години и са нужни частични ремонти. Ние работим в този филм на ужасите от години. Болничните стаи са в окаяно състояние и никой не обръща внимание", каза още Снежана Бочева от Клиника по кожни и венерически болести на УМБАЛ "Александровска".

Протестиращите настояха да бъдат взети спешни мерки. "Ние се нуждаем от една модерна база, която да съответства на столицата на една държава-членка на ЕС", заяви началникът на Клиниката по хематология на УМБАЛ "Александровска" доц. д-р Евгений Хаджиев.

От ръководството на болницата увериха, че клиниките, които се нуждаят от спешен ремонт, ще бъдат обновени. Първоначално строителни дейности ще започнат в две отделения, като за целта здравното министерство отпуска 800 000 лв.

"Част от първия транш е отпуснат и аз не виждам в каква посока е насочен протестът. Ако е за искане на пари за ремонти, то той вече е постигнал своите си цели", каза изпълнителният директор на УМБАЛ "Александровска" доц. д-р Костадин Ангелов.

"Може би това влошаване на материалната база в годините назад - десетилетия вече ги е изнервило хората и те нямат търпение да чакат. Но ние гарантираме с нашия бюджет, че ще посрещнем тези разходи. Вече са осигурени 800 000 лева за ремонт на клиниките в критично състояние. Планират се още над 8 милиона лева за следващите три години", обясни здравният министър Кирил Ананиев.

От 2013 г. досега направените в болницата ремонти възлизат на около 25 милиона лева.