Медик от Мюнхен стана първият доброволец в болницата в Пазарджик. Здравното заведение моли за помощ заради недостиг на персонал. Към момента единственият лекар доброволец е д-р Кристина Дечева, която е пристигнала от Мюнхен. Тя е завършила медицинското си образование там, като е защитила и дисертация в областта на онкологията, съобщават от болницата.

Заради многото положителни проби на коронавирус на медицински персонал в ОАИЛ на МБАЛ-Пазарджик, болницата изпитва огромни затруднения да продължи да работи. В отделението има 14 заразени от общо 29 здравни работници. Инфекцията продължи да се разпространява въпреки предприетите дезинфекционни действия и мерки.

Поради тази причина ръководството на МБАЛ-Пазарджик се обърна с молба за помощ до началника на ВМА ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски в болницата да бъде изпратен екип, който да извърши пълна дезинфекция на отделението.

"Военномедицинска академия е лечебното заведение, заемащо водеща роля в страната в борбата и лечението на COVID-19. Научно-приложният център по военна епидемиология и хигиена разполага с модерна апаратура и богати диагностични и профилактични възможности за изпълнение на поставените задачи. ВМА- София има подготвени специалисти и експертни кадри, като важна функция и мисия има екипът, ръководен от началника на центъра полк.доц. Андрей Галев. В тази връзка, моля за Вашето съдействие за осъществяване на основна дезинфекция на ОАИЛ, както и за методична и експертна помощ от полк.доц. Андрей Галев за справяне с проблема. Надявам се на вашата помощ, за което предварително ви благодарим", се казва в писмото на изпълнителния директор д-р Красимир Темнилов.

Той се обърна с апел и към болниците, лекарите и специалистите по здравни грижи в цялата страна да помогнат в тежката ситуация.

"Търсим лекари, анестезиолози, реаниматори и реанимационни сестри, които биха дошли да работят в отделението. Помогнете на най-голямото интензивно отделение в областта да заработи отново, защото то е от изключително важно значение за всички жители на Пазарджишка област. Помогнете ни да преодолеем кризата. Нека обединим усилия и се справим заедно с това изпитание", призовава д-р Темнилов.

Снимка: Официален сайт

Д-р Кристина Дечева е възпитаник на Езикова гимназия "Бертолт Брехт". След завършване на средно образование в Пазарджик заминава да учи в Мюнхен, където завършва висше медицинско образование. Там защитава и дисертация в областта на онкологията. Три години работи в отделението по лъчетерапия на Университетската клиника "Рехтс дер Изар" в Мюнхен и 4 години в Университетската клиника в Ландсхут. 35-годишната лекарка се връща в Пазарджик по време на извънредното положение. След като разбира за затрудненото положение в пазарджишката болница, решава да помогне.

По разпореждане на РЗИ, малко преди 17 ч., днес беше вдигната карантината на отделението по анестезиология и интензивно лечение в Пазарджишката многопрофилна болница.

За да заработи на пълен капацитет обаче е необходимо да се попълни съставът на отделението.

Ръководството на болницата отправи апел към останалите здравни заведения в страната. За да заработи най-голямото интензивно отделение в областта, е необходимо попълване на персонала. 14 са заразените медицици, които се лекуват в домовете си и сега отделението разполага само с трима лекари, които вече са изтощени.

В разпространеното до медиите писмо се казва, че болницата в Пазарджик има спешна нужда от лекари анестезиолози, реаниматори и специализирани в тази дейност медицински сестри.

"Помогнете, за да може да заработи интензивното отделение, което е жизнено важно за жителите на областта", се казва в писмото.

В болницата има още трима доброволци, една медицинска сестра и двама спортисти, които покриват част от санитарните задължения. Недостигът на реаниматори обаче е голям, затова е и апелът за помощ, съобщават от ръководството на Пазарджишката болница.