64-годишната Галина Иванова бе нападната от мечка в района на село Малка Арда на 14 юли и още е в болница с тежки наранявания по главата и тялото.

Междувременно резултатите от ДНК-анализа на убитата след смъртта на 65-годишния Никола Шиков от смолянското село Кутела мечка показаха, че не става дума за същото животно. Това породи съмнения, че едно и също животно е нападнало и него преди два месеца, и жената сега.

Руслан Сербезов, шеф на комисията към екоминистерството за кафявите мечки в България твърди пред в. "24 часа", че мечката, която нападна Иванова, е открита. Тя била заснета във видеоклип с фотокапан и кадрите съвпадали с описанието на сестрата на пострадалата. Поставени били 3 фотокапана близо до инцидента и на различните записи ясно се виждало едно и също животно.
Според Сербезов мечката не тежи повече от 100 кг, 3-4 годишна е, висока към 1,80 см. Той обаче смята, че е по-добре тя да бъде заловена с капан, а не убита.

Контролът при лова и спазването на условията в разрешителното за отстрел ще се осъществява от РИОСВ-Смолян, уточниха от министерството на Нона Караджова пред БТА.
Ведомството е дало съгласие и за разселване на 8 мечки от област Смолян в подходящи високопланински територии с ниска плътност на вида, далеч от населени места. Дейността ще се осъществява чрез улавяне и маркиране с нашийници, съоръжени с радиопредаватели и устройства за глобално стационарно позициониране (GPS). Методът на улавяне на мечките е чрез ненараняващи стъпни капани, които се проверяват всекидневно.

Това ще бъде направено от сдружението "Балкани" с помощта на РИОСВ и дирекцията "Национална служба за защита на природата" към екоминистерството.
Предстои среща на ръководството на ведомството с кметовете на 19 общини от областта, за да се координират действията за предпазване на местните хора от нападения и щети. Планира се и среща с ръководството на Изпълнителната агенция по горите за предприемане на дългосрочни съвместни мерки, с които да се гарантира осигуряване на хранителната база на животните далеч от населените места.

Вчера еколози раздадоха на родопчани спецални брошури със съвети как да се пазят от мечки.