Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Смолян комисар Кирил Хаджихристев, цитиран от "Фокус".

Сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 около 9 часа от сина на нападната жена. Тя била в гората край селото, когато животното я атакувало. Галина Иванова е получила тежки наранявания по главата и тяло и е транспортирана с линейка към смолянската болница. 

По думите на кмета на село Малка Арда Росен Илиев, откъдето е пострадалата, тя и сестра й са били за гъби, когато ги е подгонила мечката. Двете сестри побягнали, но едната била застигната от мечката, която й нанесла сериозни удари. Жената е получила множество рани в областта на главата и тялото.
На мястото на инцидента са полицаи, кметът на селото и експерти от местното държавно горско стопанство. Извършва се оглед.

Според кмета на Община Баните Райчо Данаилов в района на Държавно горско стопанство, където е станал инцидентът, има 49 мечки, при допустими 4.
„Явно повече се грижим в планината за мечките, отколкото за хората", подчерта Данаилов и добави, че ще поиска животното да бъде убито.

По проект на министерството на околната среда на най-малко десет мечки в Смолянско ще бъдат сложени нашйници с GPS. МОСВ ще издаде разрешителни за отстрел на кафява мечка, ако няма алтернативно решение на проблема с набезите на дивото животно, съобщиха още от ведомството. С цел разселване на животните във високите части на планината ще се засаждат диви плодни растения - къпини, сливи, малини, боровинки, ягоди.

На 17 май мечка уби 65-годишен мъж в смолянското село Кутела. Той отишъл да събира дърва в гората недалеч от селото, където бил нападнат от животното. Три дни по-късно след издадено разрешително за отстрел мечката бе убита.

Случката тогава предизвика разгорещени дебати между местните хора, които се страхуват за сигурността си, и защитниците на животните в България. Според министъра на екологията Нона Караджова мечката не е нападнала човека, за да се нахрани, а е била в стрес, тъй като имала малко мече.

Вчера АФП публикува свой материал за проблема, в който цитира жители на  родопските села. “Хората от градовете обичат мечките, но не ги е грижа за нас, селяните“, оплакват се те от еколозите и властите.