Болницата в Пазарджик спешно се нуждае от медицински специалисти в борбата с COVID-19. В интензивното отделение има 14 заразени медици от общо 29 здравни работници, съобщи bTV.

В областната болница в Пазарджик вече има общо 19 заразени медици с коронавирус.

14 от тях работят в интензивното отделение - едно от местата, в които често пристигат пациенти, на които незабавно трябва да им бъде оказана лекарска помощ.

Освен заразените медици има още 10 пациенти с положителни проби за COVID-19. Трима от тях са в тежко състояние, с придружаващи заболявания.

Лекарите сe обърнаха за помощ с молба специалисти, които имат възможност, да дойдат в болницата и да помогнат. Вече има първи, които са се отзовали. Една от тях е лекарка, завърнала се от Германия, за да помогне тук в болницата в Пазарджик.

Д-р Кристина Дечева е първият лекар-доброволец в болницата. По време на извънредното положение напуска Мюнхен и идва в родния Пазарджик. Без да се замисли започва работа в най-засегнатото отделение.

"В интензивно отделение останаха една шепа народ. Трима лекари бяхме миналата седмица, с три сестри и три санитарки...", отбелязва тя.

Заедно с колегите си дава по 30-часови дежурства.

Всеки ден помага, въпреки че много от медиците в отделението са с положителни проби. Сред тях е д-р Ангел Добрев.

"Всеки ден се чуваме с колегите. при някои от тях бяха задълбочени симптомите. Това наложи една колежка да бъде преведена в болница в Пловдив. Започнато е лечение с хлорохин. С най-голямо нетърпение очаквам отново да се върна на бойното поле, независимо на първа линия или където и да е другаде, и да поема отново задълженията си...", казва д-р Добрев.

От ръководството на болницата апелират за помощ.

"Ако има анестезиолози, които са в почивка, и имат желание, са добре дошли за някое друго дежурство... Имаме нужда и от анестезиологични сестри", призова д-р Красимир Темнилов.

Всички лекари идват доброволно, но те са назначени на трудови договори.