„Има много сигнали от миналата година, има и от тази година, за това, че се използва една и съща мазнина в пиковите дни на сезона за приготвяне на пържена риба, например, и след това картофи, хапки и каквото и да е. Това доказват и определени проверки и анализи. Това е абсолютно забранено, носи определен риск за здравето на хората. Да, то води до икономии на тези, които го приготвят, но тези икономии след това можем да ги платим ние и да си развалим ваканцията”, заяви земеделският министър пред журналисти, предаде "Фокус".

По думите му по Черноморието ще бъдат командировани допълнително инспектори, тъй като сигналите за такъв тип нарушения не са единични.

Малките, така наречени "капанчета", ги очакват много проверки. Обикновено по-големите заведения, могат да изпълняват изискването за различни съдове, да сменят мазнината. Малките заведения на плажа много трудно могат и обикновено това е свързано с наши здравословни проблеми”, коментира още земеделският министър.

Той обясни, че всяко заведение трябва да има отделни уреди и регистър – кога е сменена мазнината. "Факт е, че това масово се нарушава и от тази година се надяваме, ако не го прекратим напълно, да го ограничим максимално”, подчерта Мирослав Найденов.

Според него санкциите за нарушителите са доста респектиращи, а инспекторите по храните са "строги". Глобите са в порядъка от 500 до 1500 лева в зависимост от тежестта на откритото нарушение. В крайни случаи се предвижда и временно затваряне на заведенията.
"Тъй като спазваме феърплей и обявяваме преди да започнем проверките, дано чрез медиите чуят и да знаят, че в следващите дни и това ще се проверява. Като с радарите на пътя – да видят предупреждението „радар”, в случая проверка. Няма да се размине на никого, който е установен нарушител”, категоричен бе министърът.

Найденов каза още, че той лично ще извърши проверки по плажовете заради разносната търговия. "Обикновено, където се появя, бягат от всичко, намаляват и цените, но в случая ще изчезнат. Със сигурност ще има хванати”, закани се земеделският министър.

По думите му санкции ще има както за продавачите, така и за концесионерите.
„Концесионерът носи отговорност за спазване на законодателството на територията на концесията, така че той няма как да избяга от отговорност. Ако този с ръчната търговия се скрие и избяга някъде с чантата с царевицата, концесионерът няма къде да избяга. Тези здрави момчета, които събират парите по плажа за чадърите, да бъдат така добри да гонят тези с чантите, защото в противен случай ще си платят глобата те. Ако искаме да имаме реномето на добра европейска дестинация, гледките с мургавите събратя, които обикалят и продават царевица, слънчоглед и какво ли не на плажа, трябва да изчезнат”, каза Мирослав Найденов.

Малко по-късно председателят на Български хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев реагира остро на тези думи на земеделския министър, като обяви, че изказването му е расистко, предаде БГНЕС.
"За съжаление подобни изказвания се правят от много хора в България, но когато те се правят от министър, това означава, че се правят от държавата.
Тоест, това означава, че държавата е расистка, щом го казва член на правителството", каза Кънев и допълни, че подобно открито расистко изказване от министър не е чувал.

"Има политика, която е косвено дискриминационна, също и пряко дискриминационна, но министър да каже "мургавите продавачи на царевица трябва да изчезнат" заради имиджа на държавата е прецедент", категоричен бе председателят на БХК. Той призова премиера Бойко Борисов да обърне внимание на това изказване на своя министър и да вземе отношение, ако трябва дори да наложи санкции.