Завърналият се от Китай мъж, който е настанен в болница "Св.Марина" във Варна, е в задоволително общо състояние, съобщиха от здравното заведение.

Пациентът /43 г./ е настанен в инфекциозната клиника на здравното заведение. При него е установена повишена температура и зачервено гърло на летището във Варна.

Мъжът е афибрилен от постъпването, без респираторни прояви и с данни за катарална ангина, е съобщила доц. д-р Диана Радкова, цитирана от пресцентъра на болницата. Назначени са съответните вирусологични изследвания за грип и респираторни заболявания, включително и за 2019 нов коронавирус в Националния център за заразни и паразитни болести.

При пациента е започнато е своевременно лечение. Работното поведение е съобразно изискванията на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, уточняват от пресцентъра на здравното заведение.

Междувременно стана ясно, че китайски специалисти извършват клинични изпитания на 7 препарата срещу новата пневмония, предизвикана от коронавируса 2019-nCoV, предаде ТАСС. Това заяви членът на Академията за инженерни науки на Китай, вирусологът Чжун Наншан.

"Разработихме ефикасен план за лечение, който взема предвид натрупания от нас опит и успешните методи за борба срещу атипичната пневмония", каза той. По думите му, Държавният комитет по въпросите на хигиената и здравеопазването на Китай е създал по-разработена в сравнение с предишни подобни аналози програма за борба с пневмонията. Чжун Наншан уточни, че за официално потвърждение на ефикасността на споменатите от него разработвани препарати ще е нужно време. "Научаваме все повече неща за заболяването, натрупваме опит за диагностицирането и лечението му", отбеляза той.