55-годишен мъж е починал след усложнения от вирусно заболяване в Областната болница в Пазарджик, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Васил Вълчев, цитиран от "Фокус".

По думите му мъжът е бил докаран по спешност в Спешното отделение на болницата, след като е боледувал няколко дни вкъщи. Потърсил е лекарска помощ, когато се е почуствал много зле.

"Пациентът е пристигнал в много тежко състояние, с усложнения от прекарано вирусно заболяване и с придружаващи заболявания", уточни д-р Вълчев.

Въпреки усилията на лекарите, мъжът е починал. 

Той допълни, че в болницата е приета в критично състояние и 26-годишната дъщеря на мъжа, която е с пневмония. В Интензивния сектор на Второ детско отделение на лечебното заведение са настанени и две деца с тежка пневмония.

"Едното дете е на 8 месеца, с тежка пневмония и с мускулна атрофия като придружаващо заболяване. Другото е на 2 години, също е с бронхопневмония и детска церебрална парализа. Грипната инфекция винаги е била много сериозна всяка една година. Има и така наречените мълниеносни форми на грип, като при тях усложненията стават много бързо и са с фатален край", уточни началникът на детското отделение в МБАЛ-Пазарджик д-р Валентин Данчев.

Вчера от лечебното заведение съобщиха, че 2-годишно момиченце от Велинград е починало от грип, вследствие на което е развило тежка двустранна пневмония. Детето е пристигнало в Пазарджик без сърдечна и дихателна дейност.

"Въпреки усилията ни момиченцето почина няколко часа по-късно. Ако бяха довели детето ден по-рано, можеше да го спасим", допълни д-р Данчев.

Той допълни, че при първите оплаквания трябва да започне прием на противовирусни препарати, но не и на антибиотици, ако не са настъпили усложнения. "При влошено състояние, суха, честа и дрезгава кашлица и затруднено дишане, майките да не лекуват сами децата си, а веднага да потърсят лекарска помощ", посъветва медикът.