58-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване бе спасен след успешна трансплантация на черен дроб във ВМА.

Донор на органа е станал 72-годишен мъж от великотърновската болница МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов". Той е бил приет в интензивното отделение с тежък мозъчен кръвоизлив. Въпреки усилията на лекарите в понеделник е изпаднал в мозъчна смърт.

Донорската ситуация бе подпомогната от самолет "Спартан". Въздушният транспорт за медицинския екип на ВМА е бил подсигурен по искане на здравния министър Кирил Ананиев и по заповед на началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

5-часовата интервенция във ВМА е осъществена от екипа на проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. Пациентът е в добро състояние.

Ръководството на двете болници, както и координаторите по донорство за област Велико Търново, д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Екипът на ВМА благодари и на колегите си от великотърновската болница за доброто сътрудничество, както и на екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция във всяка донорска ситуация.

От началото на 2019 година, това е първа успешно реализирана донорска ситуация в България.