Законопроектът за интеграция на хората с увреждания, който подготвя социалното министерство, предизвика недоволство. Протестиращите майки обявиха, че напускат работната група, защото голяма част от текстовете са преписани от сега действащия закон и на 30 юли ще излязат на ефективен протест в София под мотото "Бягство от отговорност". Това стана преди днешното заседание на работната група пред сградата на социалното министерство. 

"Днес като първа стъпка излизаме официално от тази работна група и няма да участваме в геноцида на хората с увреждания, и започваме с брутални протестни действия", заяви Вера Иванова от Конфедерацията за защита правата на децата и родител на дете с увреждания.

В законопроектът се предвижда оценката на потребностите на даден човек да се прави от комисия към Агенцията за социално подпомагане, а в органите за управление на политиките отново ще влизат национално представителните организации, срещу чието съществуване и субсидиране се обявиха майките.

"Децата над 18 години са елиминирани тотално. Това е старият закон с копи-пейст. Ние не можем да участваме в убийството на хората с увреждания. Разграничаваме се от всичко това и излизаме", обясни Вера Иванова.

В заседанията на работната група, която трябва да подготви новия закон до края на този месец, продължава да участва омбудсманът Мая Манолова, но тя също е на мнение, че законопроектът не решава проблема на хората с увреждания.

"Притеснителното е, че за хората с увреждания абсолютно нищо няма да се промени. Проектът възпроизвежда на 70% действащия закон, като в голяма част от текстовете ситуацията е влошена вместо да бъде подобрена. Аз като омбудсман не искам да ставам съучастник в тази имитация на реформа и в това заблуждение на хората с увреждания", заяви Манолова.

Тя посочи, че в проекта не е записано кой и как ще извършва индивидуалната оценка на потребностите, а подкрепата на хората с увреждания се свежда до старите видове помощи за адаптиране на жилище, за медицински изделия, финансова помощ и социални услуги.

Текстовете разделят хората на четири групи, според вида и степента на увреждане, обясни още Манолова и коментира: "Просто индивидуалната оценка ще се свежда до това човекът да бъде включен в съответната група и да получава финансова подкрепа, като не е ясен размерът и как ще се определя той".

Още миналия петък протестиращите майки на деца с увреждания обявиха, че не са съгласни с разработвания в момента закон за хората с увреждания.