Не беше мечтата на живота ми да се превърна в емигрант. Липсват ми близките, но дъщеря ми се чувства прекрасно. Това заяви пред Нова телевизия Красимира Обретенова - майка на 16-годишната Пасионария, която е с множество увреждания. В средата на април жената обяви, че напуска България, за да осигури по-достоен живот за дъщеря си и за да не участва повече "в издръжката на тази администрация", а премиерът Бойко Борисов каза на заседание на кабинета, че е гледал репортажа и е плакал.

 

„Още съм на прага на интегрирането ми в Холандия. Административната пътека е следната – адресна регистрация, плащане на социални и здравни осигуровки, след което системата идва при семейството. Идва екип от социален работник, представител на общината, специалисти, детето се преглежда и се насочва към специализирано училище. Оттам нататък системата поема грижата за това дете, за да развие потенциала си”, заяви Красимира Обретенова.

Самата тя каза, че все още й предстои регистрация в общината.

„Трябва да разработим цялостно нов закон. Но това отнема повече време и сме се фокусирали върху измененията и допълненията на съществуващия закон”, заяви зам.-социалният министър Росица Димитрова.

По думите й, премахването на ТЕЛК е в компетенцията на Министерството на здравеопазването, но промените вече са стартирани.