"Силните на деня" се саморазправят с хора, защитаващи гражданските си права, каза пред журналисти омбудсманът Мая Манолова, която изрази тревогата си от дисциплинарното уволнение на медицинската сестра Мая Илиева от болница "Токуда". Илиева беше инициатор на протестите на медицинските специалисти.

"Скандализирана съм от уволнението на Илиева и е очевидно, че това е опит да й бъде затворена устата", допълни Манолова. Това не е единственият случай за оказване на натиск, каза още Манолова и посочи, че на такъв са били подложени и други медицински специалисти, извън София. Според омбудсмана е оказван натиск и върху протестиращи граждани за други каузи. "Това е тревожен факт за състоянието на демокрацията в България", каза още Манолова.

Медицинската сестра Мая Илиева изрази категоричното си мнение, че ще потърси правата си в съда.

В заповедта на Илиева е посочено, че тя не е изпълнила професионалните си задължения в работно време и е описана подробно ситуацията.

В становище на болницата, изпратено до медиите, е посочено, че наложеното дисциплинарно наказание на Илиева е "мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по време на изпълнение на непосредствените й професионални задължения", а като повод за налагане на наказанието са: "факти и обстоятелства, които са категорично установени и за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни". От болницата посочват, че наказанието на Илиева не е свързано със синдикалната й дейност.