Националният омбудсман Мая Манолова изпълни заканата си и отпътува с автобус за Стара Загора, където ще представи първите младежки обществени защитници. Решението ѝ да смени автомобила с обществен превоз е в отговор на предлаганата законова поправка в бюджета - да ѝ отнемат служебната кола и шофьор, с мотива да се пестят средства на НСО, предаде БНТ.

Точно 8.50 ч. омбудсманът пристигна на Централната автогара в София с такси. Тя бе категорична, че никой не може да ѝ попречи да се среща с хората, за да чуе техните проблеми, дори ако за целта се наложи да пътува с обществен транспорт.

"Никой няма да ме спре да си върша работата. Да не се опитват. Докато съм омбудсман, всеки един ден ще бъде посветен на българските граждани, ще бъда на точното място, в точното време, независимо какво ще ми струва това. Предложи моят екип да бъдем с обществения транспорт. Тази седмица ще бъдем с обществения транспорт, утре отваряме приемна във влака София-Варна, за да уплътним осемте часа пътуване. Всеки ден - тролей, метро, автобус или влак...", заяви Манолова.

Шофьорът на автобуса беше изненадат от необичания си пътник и съжали, че не му е позволено да разговаря с нея, докато шофира.

Утре омбудсманът сменя автобуса с влак по линията София-Варна. По време на 8-часовото пътуване Мая Манолова ще разкрие импровизирана мобилна приемна за гражданите.

"Обмислям билетите на гражданите, които ще използват приемната във влака, да ги осчетоводя и да ги пратя на финансовия министър, защото хората не са дължи да плащат за приемна с когото и да е било. От друга страна даже ще им е по-евтино, отколкото да дойдат до София", допълни омбудсманът.

Манолова заяви, че ако кампанията и за предвижване с обществен транспорт се окаже успешна, ще призове всички представители на държавни институции да слязат от служебните си автомобили.