Обмислям своите стъпки като омбудсман, бих започнала да обмислям друго, ако се убедя окончателно, че усилията ми, тези на екипа ми и на гражданското общество не дават резултат. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV Мая Манолова в отговор на въпрос дали обмисля да се занимава отново с партийна работа.

Тя даде пример, че в дискусията за Топлофикация е нямало представители на Столична община.

Те имат време за всичко друго, но не и за това какво плащат гражданите, добави тя.

 

"Ако реша да се кандидатирам за друга публична позиция, това няма как да остане държавна тайна, кабинетен сговор и по тъмна доба... Ако реша да участвам в състезание, ще го обява публично и абсолютно прозрачно. Нямам такова решение в момента - да се върна в партийната работа", заяви още Мая Манолова.

Тя добави и че няма нужда всеки път да я свързват с всяко място в политиката, което предстои да се оваканти.

"Едно е ясно, че на каквато и позиция да съм, със сигурност на първо място ще бъдат проблемите и правата на гражданите. Това ще е първият ми приоритет независимо дали ще се върна в адвокатската си кантора, или ще се занимавам с друга публична позиция", каза омбудсманът.

Манолова коментира и ниската избирателна активност, която, по думите й, показва голям разрив между политиците и гражданите.

"При 51 и повече процента активност в Европа нашите 30 и малко показват, че е налице огромна пропаст между гражданите и партиите. Хората не очакват да бъдат представлявани от партиите, които предлагаха своите оферти на тези избори. Това е драстична разлика, която не е от вчера, но сега стана по-видима от всеки друг път и няма как да си затворим очите", каза още омбудсманът.

Манолова добави, че това показва липса на доверие в държавата, в институциите и в политическите партии.

"Казвам го с неудобство, защото и аз представлявам държавна институция", коментира още обмудсманът.