В Министерството на земеделието има достатъчно чиновници, но тяхното място при такива кризи, като тази с чумата, е на терен, не в министерството.

Това каза в Народното събрание Мая Манолова. Тя съобщи, че е настояла пред земеделския министър Румен Порожанов за справедливи обезщетения за засегнатите фермери.

"Хората разбират справедливите обезщетения, в зависимост от породата на животното, да са минимум 300 или 500 лева", посочи омбудсманът.

Предложените досега обезщетения са доста под сумата, назована от Манолова. Дали ще се намерят още пари за евтанизираните животни, не е ясно, въпреки че голяма част от сумата се покрива от Брюксел.

По-рано днес от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите съобщиха, че Управителният съвет на Държавния фонд "Земеделие" увеличава на 15 лв. за овца майка и/или за коза майка помощта за овцевъдите и козевъдите, според поетия ангажимент към протестиращите фермери. 

Земеделските стопани от седемте засегнати от чумата по дребните преживни животни общини - Болярово, Елхово, Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево, ще получат общо 55 лв. на овца/коза от помощта. По този начин стопаните ще могат да покрият загубите от нереализирането на млякото, от ценовите разлики на изкупената продукция и заради затруднения при изхранването на животните.