Липсва прозрачност как се изразходват средствата по строително-монтажните работи в Хитрино, хората са сигнализирали, че нямат договори за строителството на къщите и на кое домакинство какви средства са отпуснати, обясни в предаването "Лице в лице" по bTV омбудсманът Мая Манолова.

Хората смятат, че са отчитани дейности, които не са извършени, понякога в домове, които са необитаеми, обясни Манолова по повод решението си да даде на съд кмета на Хитрино.

"Не мога да позволя да има съмнение как са изразходвани парите, които бяха събрани от хората, както и петте милиона, които правителството гласува и бяха предоставени чрез социалния фонд", каза още Манолова.

С председателя на БЧК ще представим всички документи от работата на Обществения съвет на главния прокурор и ще поискаме проверка, обясни Мая Манолова.

"Ще настояваме и за пълна проверка на парите отпуснати от кабинета. Трябва всяка стотинка да бъде проверена от прокуратурата, ако тя се ангажира", обясни още омбудсманът.

По повод ареста на журналист от "Биволъ" и негов румънски колега, Мая Манолова заяви, че задържането е направено в нарушение на закона.

"В случая няма задържане за установяване на самоличност, тъй като те са предоставили личните си карти и журналистическите си карти. Нищо не оправдава 6-часово задържане за установяване на самоличност, освен това, неправомерно са използвани белезници и е било осуетено тяхното право на телефонен разговор. Препоръката ни е да се възложи проверка на действията на служителите на МВР", каза още Мая Манолова.