Медицински сестри от страната ще излязат на безсрочен протест утре пред сградата на Министерството на здравеопазването. В 18.30 часа те ще изградят палатков лагер пред ведомството.

"Утре се събираме, затова че абсолютно има неглижиране на медицинските специалисти от страна на властимащите.

Подписва се НРДК-а (Национален рамков договор), по което страна са само лекари. Ние, медицинските специалисти, отново сме изключени.Нямаме абсолютно никакви правомощия", обясни Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти, цитирана от БНТ.

"Имаме регламентирана практика, но без финансиране. Абсолютно никакво отношение за това, че ние не сме почивали толкова време, че хората са преуморени, че няма кой да работи и абсолютно неглижиране от страна на институциите за злоупотребите и за нарушаване на правилата в системата", допълни Илиева.

На 14 август беше подписан анекс към Националния рамков договор, като намерението е да се уреди финансиране за тестове за пациенти с коронавирусна инфекция. Над 350 болници ще работят с увеличени с 10% цени на всички клинични пътеки - със задна дата - от 1 август 2020 г. Според анекса, с увеличението цената на клиничната пътека, по която се лекува Covid-19, достига 1200 лв.

Със средно 10% се увеличават цените в денталните дейности, в извънболничната дейност, първичните и вторични прегледи.