Вчера стана ясно, че детектор на лъжата е уличил шефа на Центъра за интеграция на ученици от малцинствата във ведомството Асен Петров. Според данните от полиграфа той ги е предоставил на първия заподозрян - счетоводителят от министерството Красимир Лефтеров.

Игнатов съобщи, че е научил за резултатите на път за Русе, където днес участва в семинира за образованието. По думите му виновните не могат да бъдат съдени, защото не са боравили с класифицирана информация, но трябва да напуснат системата на образователното министерство. Освен тях наказание, в зависимост от данните от разследването, ще получат и тези, които поради немарливост са допуснали грешки, предаде БТА.

„Ако Асен Петров е виновен, както узнавам от медиите, естествено, че той дисциплинарно ще бъде уволнен. Ако Лефтеров съзнателно от него е получил темата и я е дал на дъщеря си и оттам е тръгнало разпространението, естествено, че те ще бъдат дисциплинарно уволнени. Ако лицето X от компютърджиите не е виновно съзнателно, но е допуснало грешка, изпуснало е нещо, но то знае, че по заповед има мерки за сигурност и ги е нарушило, то ще бъде наказано. Няма да бъде уволнено, но ще понесе някакво наказание според кодекса, за да не се случва това. Защото тук става дума за нарушаване на обществен интерес, било то и несъзнателно", заяви министърът, цитиран от Дарик радио.

Петров е бил ангажиран с провеждането на изпита в училището за деца с проблеми в зрението, където темата е трябвало да бъде написана на брайл.

„Асен Петров е получил кода за достъп до тази информация при брайлирането. Той по заповед е назначен за това. И той я е разпространил по някакъв начин, по какъв - не зная. Те са го хванали, това което обясни министър Цветанов, при брайловото писмо няма главни букви и като са изготвени пищовите и те са по същия начин. И така са разбрали как е станало и е разплетена ситуацията, за което съм благодарен", уточни образователният министър пред bTV.

Той добави, че е важно да се знае и с какви други лица извън министерството на образованието са били в контакт замесените в случая, защото, според него, явно става въпрос за нещо организирано.
Сергей Игнатов изрази мнение, че темите за зрелостните изпити трябва да се изтеглят в деня на изпита, за да се избегнат подобни случаи в бъдеще.