"Не вярвам и не съм убеден, че е необходимо да се прилага такава голяма изобретателност и да се влагат средства в купуване на съвременна техника, по-лесно е учениците да се явят на матурата с едно радостно чувство и няма начин да не успеят", коментира просветният министър пред журналисти в парламента, цитиран от БТА.

Той обясни, че са взети всички мерки за нормалното протичане на матурите - първият изпит е в понеделник (21 май), другият - в сряда (23 май).
Матурите са проиграни многократно, включително с хронометър, за да няма забавяния, проверена е цялата система за електронна връзка, каза Игнатов.
Той обясни, че много рано сутринта вече ще работи компютърът и ще започне генерирането на теста.

Министърът добави, че в училищата ще има интернет, докато е необходимо, за да се получат тестовете.
Игнатов се съгласи, че много от учениците имат смартфони и достъп до безжичен интернет и посочи, че са помолени да не влизат и да не използват тази техника на изпита. "Всяко използване на техниката в нарушение вече ще бъде третирано като анулиране на изпита, да речем, зависи. Не съм убеден, че цялата млада България единственото, за което мисли е как да измами системата.
Тъкмо обратното - има една нова България, която е изключително амбициозна и тя иска да постигне своето абсолютно равностойно европейско бъдеще - така както младите хора в Париж, в Лондон", каза просветният министър.
"Не съм доверчив въобще, ако бях, нямаше да съм министър и два мандата ректор", добави той.

Игнатов призовава за спокойствие, защото матурата, освен че е напрежение за децата, е и един празник.
По думите му явяването на изпит в края на 11-12-годишно обучение е нормална стъпка и жизнено необходима за всеки нормален човек, защото той ще получи един инструмент, с който оттук нататък ще управлява живота си.
"Българската общественост свикна с възстановяването на матурата, защото тя не е ново явление", смята той.